Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter otäcka flygplansolyckan – nu ser Norwegian över sina motorer

- 19/04/2018, 08:44 -

Efter den otäcka flygplansolyckan som skedde på ett Southwest Airlines-plan i veckan ska nu flera flygbolag se över flygplan som har samma motor som den som exploderade.

Efter bara 20 minuter i luften exploderade en motor på ett flygplan som skulle ta passagerarna från New York till Dallas i tisdags. Det ledde till att en 43-årig kvinna vid namn Jennifer Riordan delvis sögs ut från planet som tvingades nödlanda i Philadelphia. Det kan du läsa mer om här.

Kvinnans liv gick inte att rädda. Den fruktansvärda flygplansolyckan fångades också på film av passageraren Marty Martinez som sände live på Facebook. 

– Det kändes som vi var i fritt fall. Självklart flippade alla ut, alla grät. Det var den mest skrämmande upplevelsen, säger han.

Flygplansolyckan i Philadelphia via New York
En av passagerarna filmade en skrämmande video inifrån planet.

Flygplanet i fråga var från Southwest Airlines av modellen Boeing 737-700. Motorn som fanns i flygplanet, av modellen CFM56-7B, finns i bruk i cirka 8 000 flygplan världen över, skriver Reuters.

Olyckan har lett till att flera flygbolag ska se över sina flygplan av liknande modeller. Bland annat ska det populära flygbolaget Norwegian se över sina plan av modellen Boeing 737, skriver norska Verdens Gang.

– Norwegian har sju flygplan av den modellen i sin flotta och samtliga motorer ska nu grundligt undersökas, säger flygbolagets kommunikationschef Andreas Hjørnholm till nyhetsbyrån Ritzau via VG.

Norwegian
Det norska lågprisflygbolaget ser över sina motorer. Bild: TT

Även Ryanair uppger att färre än 70 plan har en liknande motor som den som exploderade, men att kontroller görs regelbundet, uppger Reuters.

Vid ett skede uppgav även SAS att de skulle kontrollera 66 av sina flygplan. Senare drog flygbolaget tillbaka beskedet och hävdade att extra kontroller inte skulle ske. 

Visste du att det finns en alldeles speciell anledning till att kabinpersonalen säger "hej" när du går ombord planet? Det är nämligen inte bara för att vara trevliga – du kan läsa om den viktiga anledningen här.

Är du intresserad av att veta varför det förekommer "hemliga koder" bland kabinpersonalen? Det kan du läsa mer om här. Och här kan du läsa vad som egentligen händer om en passagerare faktiskt dör ombord.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.