Lördag 4 Dec
Stockholm

Livsfarliga trenden sprider sig – folk slutar vaccinera sina hundar

Allt fler struntar i att vaccinera sina hundar.
Fler struntar i att vaccinera sina hundar. Foto: TT/Unsplash

Det går att se att allt fler väljer att inte vaccinera sina barn. Nu har den livsfarliga trenden även spridit sig till djurägare. Allt fler struntar i att vaccinera sina husdjur.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 har tidigare skrivit om att allt fler i Sverige drabbats av mässlingen och att anledningen kan vara att allt fler väljer att inte vaccinera sina barn. Trots att det, enligt experter, är ofarligt att vaccinera sina barn – läs mer om det här.

Nu rapporterar veterinärer över hela världen att allt fler djurägare struntar i att vaccinera sina husdjur. Speciellt sina hundar, skriver Telegraph.  

Anledningen ska vara att många är oroade över att hunden skulle utveckla en sorts autism av vaccinationen. Nyheter24 har pratat med veterinären Marie Jury på Väsby Djursjukhus. Hon dementerar snabbt att det skulle finnas några faror med att vaccinera sina djur.

– Det är rent ut sagt skitsnack. Det finns inga belägg för detta överhuvudtaget.

Allt fler väljer att inte vaccinera sina hundar. Bildkälla: Pixabay

Hon berättar också att vaccinationer är riktigt viktiga. Och att strunta i dem? Det kan vara, precis som för oss människor, livsfarligt. 

– Man får en grupp hundar som är ovaccinerade vilket ger en betydligt ökad risk för sjukdomar. Det går inte att både välja bort vaccin och sjukdom. Väljer du bort vaccinet så har du en risk att få de här sjukdomarna. 

En del av sjukdomarna kan ha dödlig utgång.

Hur ser det ut i Sverige?

I Sverige finns än så länge inga rapporter om att antalet personer som inte vaccinerar sina hundar ökar, vilket Marie Jury bekräftar. 

– Djurägare i Sverige tar väldigt bra hand om sina djur. Både hund, katt och kanin vaccineras i väldigt stor skara. 

Däremot är svenska veterinären Marie Jury orolig för den ökade trenden utomlands eftersom att det kan påverka djuren vi har i Sverige. 

– Jag blir oroad som veterinär. Om djurägare slutar vaccinera sina djur på grund av av sådana här rykten i kombination med att vi har öppnare gränser, det ger ökad risk för att sjukdomar kommer in i Sverige. Då är det ännu viktigare att vi verkligen vaccinerar våra djur. 

TV: 4-årige Noah lekte i trädgården – då dödades han av familjens hund

Läs också om hur du vet att din hund lider av psykisk ohälsa

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du husdjur?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela