Därför luktar det lite "konstigt" när man har mens
Varför luktar det som det gör när man har mens? - Foto: Shutterstock (Montage)

Därför kan det lukta lite "konstigt" när du har mens

Att ha mens är inte det roligaste som finns, det kan göra ont och vara allmänt jobbigt. Du har kanske undrat över hur det kommer sig att det ibland kan lukta lite "konstigt"? Nyheter24 har svaret.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Therese Zetterqvist Eriksson som är barnmorska och jobbar på frågetjänsterna UMO.se och 1177.se berättar att det är både normalt och ofarligt att det luktar lite "annorlunda" när man har mens. 

– Mensen luktar som den gör för att den innehåller blod och slemhinna från livmoderns insida, berättar Zetterqvist Eriksson och fortsätter: 

– Det finns inget att göra åt lukten och du ska inte skölja inne i slidan. Då förändras den naturliga bakteriefloran, vilket ökar risken för svampinfektion och bakteriell vaginos. Tvätta bara snippan en gång om dagen med vatten och gärna lite barnolja. Undvik tvål och duschkräm i underlivet. Byt mensskydd när det är blodfyllt.

Du behöver inte känna dig orolig och söka vård om din mens luktar, eftersom det är helt normalt. Men om det är så att det luktar illa eller fortfarande annorlunda även när din mens är slut så ska du uppsöka vård. 

Det eftersom det kan vara så att du har bakteriell vaginos, eller en könssjukdom (om du har haft sex med någon utan att ha använt skydd.) 

Därför kan det lukta lite "konstigt" när man har mens. Bildkälla: Shutterstock (bilden är ett montage)

Tidigare har Nyheter24 skrivit om vad som händer i kroppen när man har mens. Livmodern är en muskel och mensen består av slemhinnan som finns på insidan av livmodern, som byggs upp varje månad. 

– Mensen är inte rent blod, det kan vara delar av slemhinna och blodklumpar. Det som händer när man får mens är att slemhinnan från livmoderns insida släpper. För att livmodern ska kunna göra sig av med slemhinnan, drar den ihop sig. Livmodern krampar och får syrebrist, det är därför det gör ont, har Zetterqvist Eriksson tidigare sagt till Nyheter24. 

Vill du läsa mer om vad som händer i din kropp när du har mens så kan du göra det här

Du kanske också vill läsa om 5 saker som kan hända med din kropp innan mensen kommer? Det kan du göra här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du ha mensvärk?
Tack för din röst!