Brukar du känna dig trött?
Här är några anledningar till varför du kan känna dig trött - Foto: Shutterstock

9 anledningar till att du känner dig trött hela tiden

Hormonell obalans, alkohol och stress är några orsaker till varför du kan gå runt och känna dig trött om dagarna. Men det kan finnas andra saker som kan leda till att du känner dig trött.


Känner du dig trött ofta? 

Att känna sig trött kan faktiskt bero på flera saker än att man har sovit dåligt eller för lite. Här är några anledningar till att du kan känna dig trött.

Stress 

Att vara stressad kan leda till att man blir trött. Så även om du sover ut på morgonen kan du känna dig utsliten om du går runt och är stressad. Därför kan det vara bra att försöka varna ner. 

Alkohol, koffein och nikotin 

Om du känner dig trött om dagarna kan det bland annat bero på att du druckit saker som påverkar din sömn. Så som kaffe och alkohol. 

Men även att röka och snusa kan ställa till det med sömnen, vilket gör att man kan känna sig trött. Läs mer om det här.

Alkohol, koffein och nikotin kan påverka sömnen. Bildkälla: Shutterstock

Järnbrist 

Om du inte får i dig alla näringsämnen så kan du känna dig trött, och att ha järnbrist är till exempel något som kan leda till att du känner sig trött om dagarna. 

Visste du att var tredje svensk kvinna lider av järnbrist? Det kan du läsa om här.

Oro och depression 

Något som också kan orsaka sömnproblem är depression och oro. När man är deprimerad kan det vara så att man sover ovanligt mycket, eller tvärtom, inte lyckas somna alls. 

Om du misstänker att du är deprimerad, men inte vet vilka de vanligaste symptomen för depression är, så kan du läsa om det här. 

Det är alltid bra att kontakta sin vårdcentral för att få hjälp om man känner sig deprimerad eller kämpar med oro. 

Olika livsmedel 

Det finns även ett par livsmedel som kan leda till att du känner dig trött. Bland annat sötsaker, banan och bröd, något som du kan läsa mer om här.

Din trötthet kan bero på flera olika saker. Bildkälla: Shutterstock

Hormonell obalans

Utöver minskad sexlust och humörsvängningar så kan också sömnbrist vara ett tecken på att hormonnivåerna inte är som de ska. Här kan du läsa mer om vanligaste symptom som drabbar människor som har hormonell obalans.

Sömnapné 

Om man har sömnapné så betyder du att du slutar andas under sömnen. När du gör ett andningsuppehåll så vaknar du till. Om du känner igen dig i detta kan du läsa mer om sömnapné och hur du får hjälp, på 1177.

När ska man söka vård för trötthet? 

Om det är så att du går runt i veckor och känner dig trött, eller om du känner att tröttheten gör att du inte klarar av vardagliga saker kan du söka hjälp på vårdcentralen. På 1177 kan du hitta din egen vårdcentral.

Du kanske också vill läsa om varför du behöver sova mer än andra? Läs om den vetenskapliga förklaringen här. Eller om varför du verkligen inte borde sova med öppna fönster? Det kan du göra här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du känna dig trött?
Tack för din röst!