Hur vet man om man har järnbrist?
1 av 3
Cirka 30 procent av svenska kvinnor lider av järnbrist. - Foto: Pixabay
Det finns en koppling mellan järnbrist, huvudvärk och trötthet.
2 av 3
Brist på järn kan leda till orkeslöshet, nedstämdhet och huvudvärk. - Foto: Pixabay
Här är olika sätt som du kan ta reda på om du har järnbrist.
3 av 3
Så här listar du ut om du själv lider av järnbrist. - Foto: Pixabay

Tillhör du de 30 procent av svenska kvinnor som lider av järnbrist?

Nästan var tredje svensk kvinna lider av järnbrist. Vi har frågat en expert om varför just kvinnor drabbas, vilka symptomen är och hur man själv tar reda på om man har ett underskott på järn.


Vad är järnbrist?

För att din kropp ska få tillräckligt med syre behövs röda blodkroppar. Röda blodkroppar innehåller hemoglobin, ett ämne som binder och transporterar syre i kroppen. När din kropp inte får i sig tillräckligt med järn bildas inte tillräcklig många röda blodkroppar vilket leder till att kroppen får för lite syre.

Man kan få i sig järn genom att äta kött, ägg, fisk och kyckling, men också linser, spenat, mörk choklad, röda bönor och pistachnötter bland annat. Trots det räcker det ibland inte bara med att äta en järnrik kost.

Enligt studier lider cirka en tredjedel av svenska kvinnor, och nästan 40 procent av tonårstjejer, av järnbrist.

Många tror att man genom att mäta sitt blodvärde kan avgöra om man har järnbrist, men det är faktiskt möjligt att ha bra blodvärde och samtidigt ha tomma järnförråd.

Mörk choklad är rikt på järn. Bildkälla: Pixabay

Varför lider så många kvinnor av järnbrist?

Professor Agneta Sjöberg på Göteborgs universitet är expert inom området. Hon säger att det finns flera anledningar till att kvinnor är särskilt utsatta när det gäller järnbrist.

– 29 procent av vuxna kvinnor har tomma järnförråd, och samma gäller cirka 40 procent av tonårstjejer. Män har extremt sällan järnbrist.

Och svaret är enklare än man tror.

– Det handlar faktiskt mest om att män i snitt äter mer mat än kvinnor. Genomsnittsmannen har ett större energibehov än genomsnittskvinnan. Främst för att mäns kroppar ofta består till större del av muskelmassa än kvinnans, vilket gör att deras kroppar behöver mer bränsle än kvinnans, säger Agneta.

– Järn finns ju i många olika saker. Så ju mer man äter, desto större sannolikhet är det att äta något som innehåller järn. Det låter ganska roligt, men så är det, fortsätter hon.

Ett symptom av järnbrist kan vara ständig trötthet. Bildkälla: Pixabay

Vilka symptom borde man kolla efter?

– känner dig trött och orkeslös
– har svårt att koncentrera dig
– känner dig yr
– blir andfådd lättare än förut
– får hjärtklappning
– har ont i huvudet
– öronsus
– håravfall

De allra vanligaste symptomen för personer som lider av järnbrist är att man ofta känner sig väldigt trött och orkeslös, oberoende av hur mycket man har sovit.

Ett annat vanligt symptom är att man ofta har ont i huvudet.

Ett annat vanligt symptom är huvudvärk. Bildkälla: Pixabay

Järnbrist kan påverka din psykiska hälsa

Som ett resultat av att din kropp tar upp för lite syre kan också ditt psyke påverkas. Har du svårt att slappna av? Känns kroppen stressad fast du inte kan komma på någon orsak till stressen? Då kan det handla om att din kropp har svårt att ta upp syre.

Det kan också visa sig genom att du plötsligt känner dig ointresserad och orkeslös.Det är dock viktigt att veta att just dessa symptom ofta inte är de som är mest framträdande när det gäller järnbrist.

Allra vanligast är att du märker av dem i samband med de fysiska symptomen. Nedstämdhet och orolighet kan också vara tecken depression och ångest. Om det är så att du känner igen dig i de psykiska besvären, men inte i någon av de fysiska, så kan det därför vara bra att tala med en läkare.

Personer som är extra utsatta för järnbrist

Spenat är en bra järnkälla. Bildkälla: Pixabay

Vegetarianer och veganer

Forskning visar att fler kvinnor än män väljer en vegetarisk eller vegansk kost. Män äter i snitt alltså mer kött än kvinnor. Eftersom kött, fisk och fågel är en stor källa till järn betyder det att de kvinnor som utesluter kött från sin kost kan ha svårare att få i sig järn på ett naturligt sätt.

Trots att vissa grönsaker också innehåller järn kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med järn om man inte äter animaliska produkter. Om du då redan har järnbrist, kan uteslutandet av kött försvåra för dig. Men du behöver självklart inte äta animaliska produkter för det. Se bara till att du äter järntillskott om det behövs.

Gravida

När du är gravid tar den växande bebisen större delen av ditt järnförråd. Därför kan det vara extra viktigt att ta järntillskott och äta järnrik mat.

Under mensen

Under mensen riskerar du att få järnbrist, särskilt om du blöder mycket. Så det kan vara bra att hålla extra utkik för symptomen för järnbrist.

Gör det lättare för din kropp

Tillskott och vitaminer är ett sätt att återställa järnbrist. Bildkälla: Pixabay

Andra tillskott som kan vara bra för dig att ta tillsammans med järnet är C-vitamin och folsyra. C-vitaminer gör det lättare för kroppen att ta upp järnet och folsyra hjälper kroppen producera röda blodkroppar.

Om du tror att du själv lider av järnbrist är det alltid bäst att besöka en läkare som kan hjälpa dig med en undersökning. Järn, C-vitamin och folsyra finns också att köpa receptfritt på apoteket.

Se även: 7 symptom på endometrios – som du måste söka vård för

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att du får i dig tillräckligt med järn?
Tack för din röst!