Äter du dessa läkemedel borde du undvika solen
Äter du något av dessa läkemedel? Då ska du undvika solen - Foto: Unsplash/TT

Äter du något av dessa läkemedel? Då ska du undvika solen

Sommaren är här och solen är riktigt stark. Men om det är så att du äter dessa läkemedel så bör du vara riktigt försiktig och undvika att vara i solen.


Att vara ute i solen kan vara riktigt underbart och härligt, men om det är så att du äter något av dessa läkemedel så borde du faktiskt undvika solen.

Antibiotika 

Om du äter vissa typer av antibiotika så kan du drabbas av hudproblem om du solar, antibiotika används för att behandla infektioner.

Johannesört 

Även kosttillskottet johannesört kan leda till förstärkt solbränna om du är i solljus under din behandling. Johannesört kan även påverka dina p-pillers effekt, läs mer om det här. 

Spray, plåster eller gel som innehåller diklofenak eller ibuprofen 

Om du har använt spray, gel eller plåster som innehåller diklofenak eller ibuprofen så kan huden som du till exempel sprayat bli mer solbränd. Men det finns även rapporter om att det har orsakat allergiska hudreaktioner, skriver Läkemedelsverket.

Du borde heller inte dricka alkohol i solen. Bildkälla: TT

Men det är inte de enda gångerna du borde undvika solen. För om du har druckit alkohol borde du även hålla dig borta från solen. Vet du varför? Jo, när du har druckit en öl eller kanske tagit ett glas vin så gör alkoholen att du tål värmen sämre. 

När vi ändå pratar om det fina vädret, har du koll på den senaste solglasögontrenden? Solglasögon som är en aning för små, något som flera kändisar haft på röda mattan den senaste tiden. Dock verkar det kanske inte vara så smart att ha, då läkare nu gått ut och varnat för trenden. 

Så här har doktorn Andrew Iwach som är oftalmolog och talesperson för American Academy of Ophtalmology tidigare sagt till 

– Glaset är så litet så att det inte ens täcker hela ögat, så det kommer naturligtvis att komma in ljus runtom glaset och träffa ögat.

– Under vissa omständigheter är risken att ögat blir skadat ännu större, till exempel när du är på stranden eller över en reflekterande vattenyta såsom en pool eller en sjö. 

Läs mer om varför det är farligt här.

Du kanske också vill läsa om varför det var så sjukt varmt i Sverige under maj månad? Det kan du göra här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du sommaren?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

2 timmar sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.