Stockholm

Nya samtyckesappen Libra får stenhård kritik

Grundaren möter kritiken mot hennes app
Grundaren av samtyckesappen Libra. Foto: Pressbild/Unsplash

Samtyckesappen Libra lanserades förra torsdagen och den har mött hård kritik. Grundaren av appen, Baharak Vaziri, håller inte med sina kritiker utan tror att den kan bidra till en bättre samtyckeskultur.


Läs mer

Juristen Baharak Vaziri har framtagit den omtalade appen Libra, där personer som vill ha sex med varandra samtycker genom att skriva under ett kontrakt med sitt bank-id. Appen har fått mycket kritik, men grundaren tycker att "kritiken inte håller".

– Den största kritiken grundar sig i "tänk om man hotar sig till en signering". Men med eller utan app så är ett nej alltid ett nej. Man friskriver sig inte från våldtäkt bara för att du signar en app. Jag tycker inte kritiken håller, säger hon till Nyheter24.

Ida Östensson från Make Equal har länge jobbat med samtyckesfrågan. Bildkälla: TT

Ida Östensson, från organisationen Make Equal, är kritisk till appen och skriver följande på sin Instagram:

"Kanske vi kan använda kraften i detta nätverk till att istället ge förslag på HUR samtycke kan uttryckas och inhämtas och hur en kan öva sig på just lyhördhet, ömsesidighet och samtycke vad gäller sex - då jag utgår från att ingen tror att en app är lösningen på detta".

Baharak vill med hjälp av appen lyfta diskussionen kring samtycke. Bildkälla: Advokatbyrån Vaziri

Om ett signat kontrakt kan få bäring under en eventuell rättegång är något som Baharak tror tiden får utvisa.

– I ett våldtäktsmål är det aldrig att domen hänger på endast ett bevismaterial. Utan det är flera små komponenter som gör domen. Till exempel ett rättsintyg, vittnen eller skador på kroppen. Och den här appen kan fungera som en av de små komponenterna. 

Grundaren är glad över att samtycke och frivilligt sex ens diskuteras, och hennes mål är att främja diskussionen.

– Grundtanken med appen är att man ska kunna försäkra sig om att det är frivilligt för bägge parter. Att båda uppfattat situationen på samma sätt. För ibland kan situationer misstolkas, en uppfattas som flirtig, den andra tolkar det på ett sätt och med appen kan man klara ut såna missuppfattningar.

Tillgänglig på App Store

I App Store beskrivs appen med texten: "Appen ska underlägga och styrka att de personer som ska ingå i en sexuell förbindelse, ska göra det byggt på frivillighet och samtycke". Appen lanserades i torsdags och enligt Baharak hade den i lördags laddats ner ungefär 200 gånger.

Samtyckeslagen träder i kraft den 1 juli 2018 och den innebär att båda parter uttryckligen måste samtycka till varje sexuella handling som genomförs. Det är även förslag på att införa två nya typer av brott i samband med lagstiftningen, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp med ett fängelsestraff på högst fyra år. Läs mer om lagstiftningen här .

TV: Här är viktigaste nya lagarna som börjar gälla 1 juli 2018

Tror du att appen kommer hjälpa?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.