Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Medlem i Nordiska Motståndsrörelsen gripen i Almedalen

- 05/07/2018, 12:09 -

En man har gripits i Visby för misshandel med hatbrottsmotiv uppger polisen. Camilla Wagner säger att hon blev attackerad när nazister blev provocerade av hennes regnbågsflagga.

Polisen gjorde gripandet under onsdagskvällen klockan 20.43 i Almedalen. Mannen är misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv uppger polisen för Aftonbladet.

– Så som jag förstått situationen är det två personer som möts, det blir en konfrontation och en person blir misshandlad. Vi misstänker att det finns ett hatbrottsmotiv bakom misshandeln, säger Mats Eriksson, polisens presstalesperson till Aftonbladet. 

Han fortsätter förklara varför de bedömer att det finns hatbrottsmotiv:

– Personen som blev misshandlad tillhör en gruppering där man kan anta att det var därför som den personen blev misshandlad. 

Journalisten och debattören Camilla Wagner, som säger sig blivit misshandlad, har besökt Almedalen i 13 år. På onsdagskvällen när hon var ute med ett sällskap på Södertorg mötte hon en grupp personer i vita pikétröjor med pil-loggor, och hon misstänkte att de tillhörde den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, skriver Aftonbladet.

– Jag blir så chockad så jag säger högt 'oj, det är nazister!' och då vänder en av dem sig om och säger 'ja, livs levande'. Det provocerade mig lite så jag säger till mitt sällskap att vi går och hämtar pride-flaggan som jag har i trädgården och tar med den till Södertorg, där vi förstått att de skulle vara, säger Camilla till Aftonbladet.

När de möttes på Södertorg uppstod dispyt mellan gruppen i pikétröjor och Camillas sällskap, som ropade budskap om allas lika värde och rättigheter.

– Vi provocerade de väl. De snor flaggan från oss och det blir lite som på en skolgård. Vi springer efter dem och de knuffar oss på olika sätt, och så stoppar de ner flaggan i en papperskorg, men vi tar upp den igen, säger Camilla till Aftonbladet.

En stund senare, vid Österport, möter Camilla en ny grupp som hon också tänker tillhör NMR. Den här gruppen var klädda i mörkblå pikétröjor. Hon säger att hon och hennes sällskap anslöt gruppen och ropade budskap om allas lika värde och rättigheter. Camillas sällskap möttes av rop om att de var pedofiler, dumma i huvudet och efterblivna.

– Jag såg det inte själv, men min kollega har berättat att en man kommer springande och knuffar mig med en rugbytackling. Jag och min telefon flyger och jag landar på bakhuvudet. När jag sätter mig upp ser jag att det sitter en civilklädd polis med batong över den här personen. Så polisen var vid vår sida hela tiden. Det är jag så, så tacksam för. De tog honom direkt och samlade upp våra vittnesmål, berättar Camilla för Aftonbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 9 vidriga åsikter nazister har som du måste känna till, läs mer om det här.

TV: Demonstrerar mot Nordiska Motståndsrörelsen – då skjuter polisen