Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt larm: Jordgubbar sprider hepatit A i Sverige

Nyheter | 06/07/2018 12:09

Livsmedelsverket meddelar att 13 personer har drabbats av hepatit A i sommar. De har smittats genom frysta jordgubbar från Polen. Nu återkallas jordgubbarna.

13 personer har sedan i maj smittats med hepatit A. Smittan har spårats till frysta jordgubbar från Polen. Detta rapporterar Livsmedelsverket efter en utredning utförd av dem, Folkhälsomyndigheten, berörda smittskyddsenheter och lokala myndigheter. 

De smittade personerna har alltså ätit jordgubbar som inte har upphettats. Exempelvis druckit smoothies eller ätit desserter som gjorts på frysta jordgubbar. Folkhälsomyndigheten har analyserat prover från de smittade personerna och fastställt att de är smittade med samma virustyp.

Viruset hepatit A dör vid upphettning. Om du kokar jordgubbarna i minst en minut så minskar risken för att få i sig viruset. Du kan även ta vaccin som skyddar mot gulsot, vilket orsakas av hepatit A-virus i maten.

Det är ett företag i Polen som har sålt de frysta jordgubbarna till en grossist här i Sverige, så de har alltså inte sålts direkt till konsument. Sedan har grossisten i sin tur sålt jordgubbarna till storhushåll och restauranger. Livsmedelsverket har kontaktat och informerat polska myndigheter om virusfynden.

Den svenska grossisten har informerat sina kunder om att skicka tillbaka kvarvarande bärpåsar. Återkallandet av jordgubbarna pågår.

Hepatit A

De första symtomen på hepatit A är trötthet, magsmärtor, feber, illamående och kräkningar. Efter några dagar kan både hud och ögonvitor bli gula. Din urin blir mörk och avföringen ljusare. Alla som sjuknar in blir inte gula, men de flesta blir trötta och kan ha dålig matlust under veckor till månader. Hepatit läker sig självt och de flesta är friska efter två månader.

Små barn med hepatit A visar sällan symptom och kan därför bidra till stor spridning av sjukdomen.

Så minskar du risken att bli sjuk

Livsmedelsverket har listat tips på hur du minskar risken för att bli smittad och smitta andra med hepatit A.

  • Tvätta alltid händerna innan du lagar mat.
  • Ät inte okontrollerade musslor och ostron.
  • Drick inte kranvatten som inte är behandlat (klorerat eller motsvarande)
  • Undvik is om du inte vet att den är tillverkad av vatten som är säkert att dricka.
  • Vaccinera dig - Vaccination mot hepatit A skyddar dig mot gulsot som orsakas av hepatit A-virus i maten.
  • Hepatit A-virus dör av värme, upphettad mat minskar därför risken att du får i dig virus som gör dig sjuk.
  • Laga inte mat åt andra om du är sjuk med hepatit A.

Nyheter24 har tidigare skrivit att även datorspelsberoende nu klassas som en sjukdom av WHO, läs mer om det här.

Är du orolig att bli smittad?