Stockholm

Maedeh ​Hojabri, 18, dansade utan hijab – blev arresterad

Maedeh Hojabri har blivit arresterad
Maedeh ​Hojabri är 18 år och arresterad för att ha dansat på sin Instagram. Foto: Instagram @maedeh_hozhabri / Pixabay

18-åriga Maedeh Hojabri har blivit arresterad i Iran, för att hon har spelat in en video där hon dansar utan haft på sig sin hijab. Nu får tonåringen support världen över av kvinnor som också spelat in dansfilmer.


Läs mer

Videos på dansande kvinnor i Iran cirkulerar på nätet som ett stöd för en tonåring som har gripits. 

Det handlar om Maedeh Hojabri som har filmat sig själv när hon dansat hemma utan sin hijab, trots att den är obligatorisk.

Den iranska regeringen har nämligen väldigt strikta regler för kvinnokläder. Men också att dansa med någon av det motsatta könet i allmänhet är förbjudet, förutom med närmsta familjemedlemmar.

Nu är Maedeh arresterad på grund av att ha lagt upp videos när hon dansat på sin Instagram. Dessutom har hon med det lyckats locka till sig tiotusentals följare. Det har faktiskt till och med nått ut till statlig tv, som visat en video där hon dansar, skriver BBC.

Men Maedeh menar att hon inte har inte velat någon något illa, utan bara dansat och haft kul, och med det försökt få lite fler följare.

Bildkälla: Instagram @maedeh_hozhabri

Maedeh Hojabri har runt 300 videoklipp på sin Instagram. Där dansar hon till både iransk och västerländsk popmusik och har många följare som stöttar henne.

Med hashtagen #dancing_isn't_a_crime har kvinnor runt om i världen lagt upp dansvideos för att visa Maedeh support. 

– Jag dansar så att myndigheterna ska se och förstå att de inte inte kan ta bort vår lycka och hopp, genom att arrestera tonåringar och tjejer som Maedeh, skriver en Twitteranvändare

Men senaste veckorna har flera av de kvinnor som stöttat Maedeh också blivit arresterade.

Bloggaren Hossein Ronaghi har skrivit i sin blogg att om man skulle berätta för människor runt om i världen att 17- och 18-åriga tjejer arresteras för att ha dansat, så skulle folk skratta. Eftersom det är ganska ironiskt att kvinnor som dansar blir arresterade, men att våldtäktsmän och andra kan gå fria.

Bildkälla: Instagram HosseinRonaghi / dashmamush2014

Men det är faktiskt inte första gången som en dansare har arresterats, enligt BBC. Tidigare har en folkmassa filmats när de dansat zumba i ett köpcentrum i staden Mashad, som slutade med att sex personer greps.

En annan incident hände 2014 då sex unga iranier fick upp till ett års fängelse för att de spelat in en video på sig själva när de dansat till Pharrell Williams hitlåt "Happy" på öppna gator.

Gillar du att dansa?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.