Förrymd fånge fortfarande på fri fot
Bild från dagens händelse. Och foto på den förrymda fången. - Foto: TT / Polisen

Den förrymda fången efterlyses nu internationellt

I Torsdags fick polisen larm om att en person rymt från kriminalvårdens transport utanför Laxå. Mannen är enligt SVT dömd för knivmord. Polisen utfärdar nu en internationell efterlysning.


Kriminalvårdstransporten var på väg från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet Salberga i Sala när de stannade nära Laxå strax efter klockan 11.30 på torsdagen för att låta fången kissa. Då knuffade den morddömda 25-åringen Kristofers Kastellanoss en fångvakt och och sprang iväg från transporten. Ingen personal lyckades komma ifatt honom, och sökningen har pågått sedan dess, det är nu två dygn sedan.

Kristofers Kastellanoss dömdes i april till 14 års fängelse för mord. Bildkälla: Polisen

– Kriminalvården larmade oss och berättade vad som hade hänt. Vi satte igång att leta direkt med de resurser vi har, helikopter och så, säger Jörgen Westlin presstalesperson från polisen till Nyheter24.

Rymlingen upplockad med bil

Enligt uppgifter från Aftonbladet ska boende i området ha observerat en bil under fredagsmorgonen, som plockat upp en person.

Christina Hallin bekräftar att stora resurser är insatta.

– Vi har helikopter, MC-förare och hundförare på platsen. Nationella insatsstyrkan deltar även i sökandet, säger hon till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Vi vill att man hör av sig till oss på 112 om man akut ser något vi kan ha användning av i vårt arbete.

Upptäckts vid stall

Nu har den morddömde Kristofers Kastellanoss varit på rymmen i 24 timmar. Aftonbladet rapporterar om en kvinna boende i området som berättar hur hon stod och drack kaffe, när hon såg en röd kombi utanför sitt hus.

– Jag är inte säker på om det var två eller tre män, jag blev så chockad. De hade solglasögon och stora hörlurar runt halsen, säger kvinnan till Aftonbladet.

Sen såg hon plötsligt en man gående från hennes stall, som hon misstänker var den förrymde Kristofers Kastellanoss, gå mot bilen. 

– Han såg väldigt vältränad och bestämd ut, med blicken rakt fram.

Polisen har under morgonen sökt igenom hagen bakom kvinnans hus, samt två stallbyggnader.

Efterlyses internationellt

Efter att ha varit på rymmen i över två dygn nu så utfärdas en internationell efterlysning. 

– Man håller på att jobba med att få till en internationell efterlysning, säger vakthavande vid polisen, Jan Materne, till Aftonbladet.

Genom Interpol arbetar polisen med att få till en internationell efterlysning.

– Vårt stationsbefäl håller på att jobba med den biten så att det ska effektueras under dagen, säger Materne till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Han är spärrad i systemet nu så han kommer att få det svårt att komma ut ur landet. Men det går att ta sig ut ur landet utan att passera en gränskontroll, naturligtvis.


Speciell utredning inledd

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Vi har omedelbart inlett en incidentutredning, säger Claes Nöjd från Kriminalvården till SVT.

Claes fortsätter:

– Vi gjorde en säkerhetsbedömning av klienten och utifrån den planerade och bemannade vi transporten. Att stanna transport utanför skyddat område görs endast i nödfall. Varför det skedde den här gången får utredningen visa.

Dömd mördare på fri fot

Den förrymda mannen är i 25-års åldern, ska vara handfängslad, vara iklädd Kriminalvårdens kläder och vara barfota, uppger polisen. Han ska nyligen ha blivit dömd till 14 års fängelse av tingsrätten för knivmord, enligt SVT. 

Under torsdagen har anhöriga till offer informerats.

– Detta borde inte vara möjligt, säger Evin Cetin, som företräder offrets anhöriga.

Mannen dömdes tidigare i år i april till 14 års fängelse för mord. Domen är överklagad till Svea hovrätt. Han är under tiden häktad och var i det sambandet med på fångtransporten. Anhöriga till offret ser allvarligt på händelsen och undrar hur det här har kunnat hända.

– Det är synnerligen allvarligt att en fånge som är dömd för mord i tingsrätten ens haft möjligheten att kunna rymma. Detta borde inte vara möjligt. Vi följer utvecklingen noggrant och inväntar utredningen avseende hur rymningen har kunnat äga rum, säger Cetin till SVT.

Aftonbladet skriver att polisen varnar personer i området för att mannen är farlig och man vill undvika en gisslansituation. Enligt polisen kan han uppträda aggressivt och hotfullt.


Artikeln uppdateras

Senaste nytt

Viaplay säljer brittiska verksamheten

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

1 timme sedan
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.

Haninge: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil på riksväg 73 i södergående riktning invid trafikplats Jordbro har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Därför slutar unga med adhd-medicin

1 timme sedan
Många slutar med sina adhd-behandling inom ett år. Dålig uppföljning och känslan av att läkemedlen inte behövs kan vara förklaringar enligt experter. Det kan handla om en bristande självinsikt och att man lever ganska mycket i nuet, säger professor Susanne Bejerot.

Ängelholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"En singelolyckan med en lastbil inträffar på E6 vid Norra Varalöv.", skriver polisen på sin hemsida.