Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Extrema hettan : Det här händer med din kropp i värmen

- 18/07/2018, 13:29 -

Just nu upplever Sverige en riktig värmebölja med temperaturer över 30 grader. Men allt är inte frid och fröjd i värmen, den extrema hetta kan vara farligt, speciellt för hundar, barn och äldre. Så påverkas kroppen i värmen.

Som Nyheter24 tidigare rapporterat (och som du säkert har märkt) är det just nu supervarmt i Sverige och det kommer dessutom hålla i sig och vara över 30 grader ett tag till, allt om värmeböljan i Sverige kan du läsa här.

Men när det är så här pass varmt kan också din kropp ta stryk. Den extrema hettan kan vara farlig, framför allt för hundar, barn och äldre. Hela kroppen påverkas av de höga temperaturerna, men ibland kan det vara svårt veta när kroppen är uttorkad, skriver SVT.

Vad gör hettan med din kropp? 

En varm kropp måste kylas ner när den blir överhettad, det gör kroppen automatiskt genom svettningar. Men kroppen behöver vätska för att kunna svettas. Får kroppen ingen vätska leder det till att kroppen inte heller kan svettas, vilket i sin tur leder till att kroppen inte kan kylas av. 

Då stiger temperaturen i kroppen. Vid extrema temperaturer slutar man helt svettas vilket är ett livsfarlig tillstånd. Man får vätskebrist och blodmängden till hjärtat minskar och har då inget blod att pumpa runt i kroppen. Då måste hjärtat slå fortare för att orka. 

Svettning orsakar också saltbrist vilket stressar hjärtat. 

När kroppen når en temperatur på över 42 grader får inte inre organen tillräckligt med blod vilket i värsta fall leder till yrsel, svimningar och döden. Tyvärr händer det att människor dör av den extrema hettan, framför allt äldre. 

Vad behöver man göra för att kroppen inte ska överhettas?

– Dricka vatten!

– Söka skugga!

– Kyla ner kroppen med ett svalkande bad eller dusch!

Ett varningstecken att hålla koll på är när du slutar svettas och huden blir röd och torr. Är du trött på värmen? Titta då på de här bilderna för att kyla ner dig.

Dricker du tillräckligt med vatten i värmen?