Dags att packa väskan och bocka av någon av de tio tipsen i Stockholms skärgård?
Här är tio tips på semesterställen i Stockholm skärgård. - Foto: Facebook/TT

10 tips på semesterställen i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är på många sätt fantastisk, med sin vidunderligt vackra natur är det ingen dum idé att packa en väska och ge sig ut på en av öarna. Här är tio tips på semesterställen i huvudstadens arkipelag.


Stockholm har många strängar på sin lyra och framför allt har Sveriges huvudstad en övärld i absolut världsklass. Så det kanske är dags att packa väskan och ta en skärgårdsbåt ut till någon av öarna i Stockholms arkipelag. 

Där ute i öriket bjuds man nämligen på härliga utsiktsplatser, solnedgångar och en vacker natur. Dock behöver man inte hålla till i Stockholm för att få magiska semesterpärlor, här är en lista på tio semesterställen i Sverige du inte får missa. 

Här är en lista på tio fantastiska öpärlor i Stockholms skärgård

Husarö

I öppningen av den norra ytterskärgården hittar du denna pärla, miljön är något kargare men det skapar också något unikt. Husarö är inte så stor, knappt 2,5 kilometer lång, men trots den lilla ytan rymmer den härliga stygbyar, scoutstuga, lots museum och en härlig gästhamn. Dessutom finns Husarö Lotskrog med en uteservering i toppklass. 

Träskö-Storö

Den här lilla pärlan är något för dig som klarar dig utan affär och el, men det är ju en frihetskänsla i sig. Med dess fantastiskt skyddade grunda havsvik lägger mängder av båtar till för att söka gästhamn, dock utan att det blir trångt. Det finns tillgång till vedeldad bastu som går att boka samt att det finns flera fina ängar och promenadstigar. Badmöjligheterna är nästintill oändliga, inte minst vid viken där bastun finns. Klipporna utanför bastun är ett populärt sol och bad område med en bedårande solnedgång. 

Utö

Utö är tillskillnad från Träskö en ö för dig som kanske vill ha fler saker serverat. Ön erbjuder aktiviteter i massor. Museum, restauranger, nattklubb, kaféer, hotell, stugor, camping och en gästhamn för plats för flera hundra båtar.  Som om det inte vore nog går det att hyra cyklar, mopeder och kajak för att kunna navigera sig runt på denna skärgårdspärla. Utsikten från Utö kvarn är om vädret tillåter det fullständigt makalös. Ön dessutom varit känd för sina fina badställen sedan slutet av 1800-talet. 

Möja

Möja är en stor skärgårdsö men fortfarande har ön en genuin känsla. På Stora Möja finns skola, post, butiker, kyrka, gästhamnar och flera restauranger, dessutom finner du en 60 år gammal dansbana. Ön som ligger i utkanten av mellersta innerskärgården bjuder på precis allt man vill att han stor skärgårdsö ska ha. Möja kryllar av badställen och härliga viloplatser för en dag eller en vecka i skärgårdsmiljö. Gästhamnar finns det gott om så är du ute till havs och vill vila fötterna på fast mark ett tag kan detta också vara ön för dig. 

Siaröfortet

Detta smultronställe ligger på Kyrkogårdsön norr om Ljusterö. I många år var stället ett hemligt militär område men nu är fortet öppet för allmänheten och man får dessutom komma ned i det underjordiska försvarssystemet. På ön finns kafé, badplats, bastu, gästhamn och ett härlig vandrarhem. Vandrarhemmet är inrymt i en barack där fortets personal oftast tvingades bo eftersom fukten i själva fortet var hälsofarligt. 

Finnhamn

Finnhamn är på många sätt en klassiker i Stockholms skärgård. Den består av de tre öarna: Stora och Lilla Jolpan och Idholmen. Namnet Finnhamn har med den gamla sjötrafiken mellan Sverige och Finland att göra. På denna öpärla finns det mesta man vill ha av en skärgårdsställe i toppklass. Vandrarhem, stugby, restauranger, gästhamn, bastu och en ekologisk gårdsbutik på Idholmen. Gott om miljösköna vandringsleder, båtluffarleder, eldningsplatser och badhällar. 

Öja/Landsort

Landsort, eller Öja som ön egentligen heter, är en härlig gammal fyr- och lotsplats med anor så långt bak som medeltiden. Ön är smal, och bara drygt 500 meter från väst till öst. Som längst 4,5 kilometer, från gästhamnen Norrhamn i norr till Landsorts fyr i söder.

På sommarhalvåret lever ön och det finns många roliga och härliga sommaraktiviteter att tillgå. Trots att det bara bor runt 30 personer på ön finns det handelsbod och pub med servering i Västerhamn. Ett vandrarhem har inretts i de gamla militärbarackerna och man kan avnjuta god mat på restaurang i den gamla lotsutkiken strax norr om fyren. Utsikten där uppe är bedövande och bara den värd ett besök. Det finns gott badmöjligheter från de fina klipporna. 

Svartsö

Denna stora mellanskärgårdsö är så pass stor att det finns ett par sjöar på ön. Med ett fint skärgårdshotell, krog, handelsbod och bryggkafé behöver ingen besökare sitta och rulla tummarna utan finns gott om aktiviteter. Så länge du inte kommer ut till ön just för att njuta av lugnen och bara rulla tummarna. Vägen som går över ön erbjuder långa vackra promenader genom det lantliga landskapet. Kommer du med båt ligger du bra antingen vid gästbryggan vid Ahlsvik, eller i någon av naturhamnarna på öns norra sida.Från Svartsö har du även bra utflyktsmöjligheter till näraliggande öarna Grinda och Möja.

Fejan

Besökare på Fejan kommer till en ö där man kan  promenera runt de historiska byggnaderna, som tegelsjukhuset Von Döbeln. På ön finns nyrenoverade hotellet och restaurangen Furusunds värdshus. Ön är en av de sista bebodda öarna innan man är ute på Ålands hav. Fejan har en spännande historia, inte minst från andra halvan av 1800-talet när koleran härjade och ön fungerade som karantänsantalt. Vandrarhem, gästhamn, kajakuthyrning och annat härligt finns att tillgå på denna fantastiska skärgårdsö.

Arholma

Denna relativt stora ö kvar mycket av sin genuina skärgårdsbebyggelse. Grusvägar, gärdsgårdar och en fin lövskog. Stora delar av ön användes tidigare av försvaret. Det finns bergrum och kustartilleribatterier på ön som nu blivit populära turistattraktioner. Dessutom finns butik, vandrarhem och skärgårdskapell bara en sån sak. Gästhamnen ligger bra och skyddat, det finns tillgång till en bastu med kanon utsikt samt kajak- och cykeluthyrning på ön. 

En annan ön som dock inte ligger utanför Stockholm är Gotland, är du där ute får du inte missa någon av de här härliga caféerna. Se hela listan här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du Stockholms skärgård?
Tack för din röst!