Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svider det när du kissar? Då kan det vara detta

- 01/08/2018, 21:02

Att känna sveda när man kissar är något som många människor upplever i livet – av en eller annan anledning. Här är de fem allra vanligaste anledningarna att det svider när du lättar på blåstrycket.

All har vi hört någon gång hört någon dra ett skämt svidande kiss. Kanske är det ett vilt engångsligg, eller efter att ha haft på sig en blöt och kall baddräkt lite för länge. Oavsett så kommer det någon gång svida till i kissröret för väldigt många människor. 

Men hur allvarligt är det egentligen? Och vad betyder det om det svider när man kissar?

Urinvägsinfektion

Om du är kvinna och upplever att det svider när du kissar, och att du behöver kissa väldigt ofta, så finns det en stor risk att du har urinvägsinfektion. Det är faktiskt så att nästan varannan kvinna under sin livstid kommer att drabbas av urinvägsinfektion. Det beror på att kvinnor har kortare urinrör än män och att det därför det lättare för bakterier att sig fram. t

Urinvägsinfektion är alltså mer sällsynt hos män, men ska tas på allvar, då det kan tyda på ett problem med prostatan. Oavsett om du har en snopp eller en snippa, ska du besöka läkaren om kisset svider. 

Gonorré

Många som får gonorré märker inte av några symptom alls, därför är det viktigt att testa sig efter oskyddat sex. Men ett relativt vanligt symptom för gonorré är att det svider när man kissar, eller att man får ovanliga flytningar.

Förra året sågs en riktigt stor ökning av just gonorré i Sverige, här kan du se hur ökningen såg ut län för län.

Klamydia

Besvärad man.
Klamydia visar inte alltid symptom. Bildkälla: Shutterstock

Precis som med Gonorré är det vanligt att man inte får några symptom alls om man smittats med Klamydia – en till viktig anledning att alltid testa sig efter oskyddat sex. Men, precis som med gonorré, är den allra vanligaste symptomen för de som får någon, just sveda när man kissar. 

Om du misstänker att du har urinvägsinfektion men upplever att den inte förbättras trots behandling, kan det faktiskt handla om en könssjukdom. Att lämna klamydia och gonorré obehandlad kan leda till allvarliga och permanenta konsekvenser. 

För kvinnor kan konsekvenserna bli infertilitet och komplikationer under förlossning. 

Endometrios

En ledsen livmoder.

Endometrios tros drabba 5-10 procent av alla kvinnor. Bildkälla: Shutterstock

Andra vanliga symptom är att man upplever svår smärta vid menstruation, sex, har IBS-liknande besvär och kan i vissa fall göra det svårt att bli gravid. 

Misstänker du att du lider av endometrios? Då bör du läsa detta

Vulvit & balanit (förhudsinfektion)

Vad gäller små barn och sveda när man kissar är det relativt vanligt att det handlar om vulvit eller balanit. Vulvit är en inflammation på vulvan, medan balanit är en inflammation av det manliga könsorganet. 

Vulvit kan orsakas av allergier, skada eller irritation, medan balanit ofta beror på bakterier mellan ollonet och förhuden. 

Det som är viktigt att notera är att det är viktigt att ta reda på vad det är som orsakar svidandet så snabbt som möjligt, och att inte lämna det obehandlat. Om du själv upplever svidande kiss bör du vända dig till din vårdcentral för hjälp. 

Vad vi menar när vi säger "man" respektive "kvinna":

I texten använder vi ordet man och kvinna för att beskriva någon som har det som brukar anses som en manlig- och kvinnlig kropp – något som inte alla identifierar sig med. Ingen kan bestämma om du är man eller kvinna förutom du, men vi hoppas att du upplevde texten som informativ!

Källa till info om endometrios hittar du här

Källa till info om vulvit hittar du här

Källa till övrig info hittar du här