Enligt ny studie så kan du själv vara psykopat om du tänder på psykopater
Om du dras till psykopater så kan det enligt ny studie bero på att du själv är en. - Foto: Unsplash

Tänder du på psykopater? Det kan betyda att du själv är en

Alla har vi en typ vi drar oss lite extra till. Man kanske gillar mörkt hår, eller stora näsor, eller varför inte psykopater? Ny studie visar att om du tänder på psykopater, så är du med stor sannolikhet en själv.


Det är en ny studie från Emory University i Atlanta som visar att psykopater dras till psykopater. 

I studien deltog 696 deltagare. De fick alla en lista med 70 olika egenskaper och fick i uppdrag att beskriva sin drömpartner, utifrån vad de själva tänder på, med hjälp av dessa egenskaper. 

Män drogs mer till psykopater

När man läser om egenskaper som manipulativ, impulsiv och oansvarig så är det inte så många som tycker det låter charmigt och härligt. Det är även de egenskaper som typiskt associeras med psykopati. Men i studien så var det faktiskt en liten grupp personer som drogs till dessa personlighetsdrag, alltså deltagarna som själva besatt samma egenskaper. Till största del män.

Psykopatiska drag lever vidare

Forskare har kommit fram till en teori som menar att det är det här som gör att dessa psykopatiska drag fortgår. År efter år så ärvs det vidare. 

Det finns en rad element som spelar in varför en person blir psykopat, skriver brittiska Metro. Det kan vara gener, hjärnans anatomi och miljön en växer upp i. Teorin menar att om ett par har dragits till varandra för att de båda besitter psykopatiska personlighetsdrag så löper deras barn sedan hög risk att även hen växa upp och utveckla dessa psykopatiska egenskaper.

Men vad är en psykopat?

Det är vanligt att ordet "psykopat" kastas runt som ett skällsord. Men den riktiga definitionen av ordet handlar om en personlighetsstörning. Diagnosen har genom tiderna kallats olika saker. Exempelvis "galenskap utan vanföreställningar" och "moraliskt vanvett", enligt Illustrerad vetenskap.

För att bli diagnostiserad psykopat så finns det 20 kriterier en bedöms utifrån. Det är en lista utformad av kriminalpsykologen Robert Hare. Han anser att testet bara kan bedömas som legitimt om det utförs av en erfaren och tränad yrkesperson.

Olika psykopatiska personlighetsdrag

  • Sjuklig lögnare
  • Känner ingen skuld
  • Uttrycker känslor på ett ytligt sätt
  • Impulsiv
  • Empatilös
  • Svårt att kontrollera sitt beteende
  • Pampig självbild
  • Hal och ytlig charm
  • Många kortvariga förhållanden
  • Manipulativ
  • Oansvarig 
  • Självupptagen
  • Kontrollbehov
  • Opålitliga

Vill du läsa om fler intressanta studier? Kolla då in de här:

Så mycket generösare är kvinnor i sängen än män

Den här frågan kan avslöja mycket om en person

Skräckfilmer kan faktiskt skrämma ihjäl dig

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tänder du på psykopater?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.