Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska Ryanair-piloter går ut i strejk

- 08/08/2018, 13:48

Hade du planer att resa med Ryanair nu på fredag? Då är det hög tid att se dig om efter ett annat flygbolag. För nu på fredag, den 10 augusti, kommer nämligen alla svenska Ryanair-piloter att gå ut i strejk. Här är allt vi vet.

Ska du åka utomlands nu på fredag? Har du bokat din biljett hos Ryanair? Då borde du kolla upp så att din avgång inte är inställd, alla svenska Ryanair-piloter går nämligen ut i en endagsstrejk på fredag.

Bakom strejken står Svensk Pilotförening, även kallad SPF. Anledningen till att SPF beordra de svenska piloterna att gå ut i strejk är att för att Ryanair vägrar att förhandla om införandet av kollektivavtal, rapporterar SVT.

– För närvarande pågår inga förhandlingar mellan Svensk Pilotförening och Ryanair. Medlingsinstitutet är ju inkopplat sedan förra veckan med anledning av den varslade konflikten. Men tyvärr har medlaren inte lyckats komma i gång med medlingen och det beror helt enkelt på att Ryanair vägrar fortsätta träffa SPF med de företrädare som vi väljer, säger Martin Lindgren, ordförande för SPF, till Sveriges Radio Ekot

De svenska Ryanair-piloterna saknar bland annat rätt till avtalspension, sjukersättning samt svenska arbetstidsreglar och önskar därför att teckna kollektivavtal med Ryanair, rapporterar SVT.

Femte strejken på kort tid

Strejken på fredag är dock inte den första som drabbar Ryanair, istället är strejken den femte på korttid. Dock är det första gången som man väljer att inte täcka upp med piloter från andra länder. 

Men de svenska Ryanair-piloter är inte ensamma om att gå ut i strejk. Bland annat kommer även piloter från Belgien och Irland att strejka samma dag, skriver SVT. 

En kvinna som sitter på sin resväska på en flygplats.
En kvinna sitter vid incheckningen hos Ryanair under en av de tidigare strejkerna. Bildkälla: Francisco Seco/TT

Ryanair: "Onödig strejk"

Ryanair går själva ut på sin hemsida och fördömer strejken, som de menar är totalt onödig.

– Svensk Pilotförening i Sverige har på fredag, den 10 augusti, planerat en onödig strejk, och tyvärr måste vi ställa in 22 flygningar till och från Sverige, skriver Ryanair på sin hemsida.

– Alla drabbade kunder har redan anmälts via e-post / SMS tidigare idag, den 3 augusti, och kommer lätt att återkallas (eller återbetalas) på andra Ryanair-flygningar. Vi ber om ursäkt till våra kunder för störningen som denna onödiga strejk kommer att orsaka.

Är du trött på värmen som aldrig tycks försvinna från Sverige? Är du beredd att resa iväg för att få lite svalare klimat? Då borde du kika in de här fem resmålen där det är lite svalare för tillfället.

Brukar du resa med Ryanair?