Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experterna om Uppdrag gransknings undersökning: " Missvisande "

- 23/08/2018, 16:02 -

Uppdrag granskning gick under gårdagen ut med att 58 procent av alla våldtäkter utförs av personer som är utlandsfödda. Nu möter undersökningen kritik av experterna Nina Rung, Jerzy Sarnecki och Emma Persson.

Under gårdagen kom Uppdrag granskning med en studie där de presenterade statistik om dömda våldtäkter i Sverige. Enligt undersökningen så är 58 procent av alla dömda våldtäkter eller försök till våldtäkter utförda av utlandsfödda personer. Men studien har väckt reaktioner och nu har tre experter inom området uttalat sig skeptiskt till undersökningen. 

Experterna som uttalat sig på olika plattformar är kriminologen och genusvetaren Nina RungJerzy Sarneck, professor i kriminologi samt advokaten Emma Persson

Nina Rung – anmälningsfrekvensen är låg

Nina Rung gick under gårdagen ut på sin Instagram och total sågade undersökningen som hon bland annat menar inte har några vetenskapliga grunder och är missvisande.

"Det här är Uppdrag Gransknings senaste 'granskning'. De har valt att titta på vilka som DÖMS för våldtäkt och försök till våldtäkt under fem år. Och kommit fram till att det är en övervikt av utlandsfödda som dömts. Och så blir det stora rubriker kring det. Knappt någonstans beskrivs varför siffrorna blir så missvisande. Runt 7000 våldtäkter anmäls varje år. Anmälningsfrekvensen är oerhört låg gällande våldtäkt, under 15 procent. Av alla anmälningar leder oerhört få till åtal och därefter döms ungefär 170 personer per år. Det är alltså en oerhört liten siffra de utgår ifrån och absolut inte representativ för de som begår en våldtäkt eller anmäls för en."

Nina Rung och en annan kvinna.
Nina Rung. Bildkälla: TT/Jonas Ekströmer

Jerzy Sarnecki – högerextrem konspirationsteori

Jerzy Sarnecki som själv medverkar i programmet går ett steg längre och säger i SVT:s morgonsoffa att programmet inte borde få visas i tv. Detta eftersom att det bygger på gamla högerextrema konspirationsteorier.

– Programmet bygger på en gammal högerextrem konspirationsteori som går ut på att främmande män kommer till Sverige och våldtar svenska kvinnor och att etablissemanget, pk-eliten, försöker dölja detta, säger Jerzy Sarnecki i SVT:s Morgonstudion.

Sarnecki underbygger även sitt resonemang med forskning som visar att enbart 13 procent av alla kvinnor som blir våldtagna faktiskt anmäler våldtäkten och av dessa fall så döms endast 15 procent.

– Enligt den forskning som finns anmäler ungefär 13 procent av de kvinnor som utsätts för en våldtäkt det till polisen. Sedan vet vi att ungefär 15 procent av de anmälda våldtäkterna leder till en dom. Räknar man på det här blir det ungefär 1,5 procent av alla våldtäkter i Sverige som leder till en dom. Har man ett urval på 1,5 procent kan man inte uttala sig om helheten, säger Sarnecki.

– Hur kan man ens komma på idén att förklara de här övergreppen som begås av en väldigt liten grupp människor med hela gruppens kultur?, fortsätter Sarnecki i SVT:s Morgonstudio.

Jerzy Sarnecki håller ett tal i Almedalen 2018.
Jerzy Sarnecki. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Emma Persson – Ni vill bara ha klick

Advokaten Emma Persson gick även hon ut på sociala medier och kommenterade Uppdrag gransknings undersökning. Hon menar bland annat att man enbart är ute efter att få människor att titta på programmet snarare än att skapa ordentligt innehåll. 

"När blev Lamotte expert på våldtäkter? Vi är rätt många som jobbar med sexualbrott i vår profession. Ni hade kunnat ringa oss @granskning. Så fruktansvärt oseriöst. Ni vill bara ha klick. Gör om gör rätt om ni vill göra riktig tv som folk lär sig ngt av"