Torsdag 9 Dec
Stockholm

5 saker du måste ha koll på om du ska rösta för första gången

Ska du rösta första gången i år?
5 saker du måste ha koll på om du ska rösta för första gången. Foto: Bertil Ericson/TT/Shutterstock/Adam Ihse/TT

Kommer riksdagsvalet 2018 bli den första gången du får rösta? Då kanske du har en del frågor. Här är fem saker du måste veta om du ska rösta för första gången.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 9 september är det återigen dags för riksdagsval och om det är första gången för dig att rösta så kanske du har ett par frågetecken som behöver rätas ut. 

Hur gör man? När är det debatter och vad händer egentligen om man röstar blankt? Nyheter24 har svaren på dina frågor. 

Hur röstar man?

Antingen så förtidsröstar man eller så går man till sin vallokal på valdagen, alltså den 9 september. I röstkortet som du kommer få hemskickat står det var just du ska gå och rösta. Något du inte får glömma är legitimation, för utan det får du inte rösta. Här kan du läsa mer om det.

När kan man förtidsrösta? 

Det är ganska vanligt att man knallar iväg på valdagen och röstar i sin vallokal. Men man kan faktiskt förtidsrösta och det kan man göra från och med 22 augusti redan. Här kan du läsa om allt du behöver veta om att förtidsrösta.

Vad betyder färgerna på valsedlarna? 

I vallokalen så kommer du att finna valsedlar i tre olika färger – de gula är till riksdagsvalet, de vita är till kommunvalet och de blåa är då alltså för landstingsvalet. 

Det kommer även finnas en blank valsedel, i nästa punkt kan du läsa mer om det. 

Vad händer om man röstar blankt? 

När du kommer till din vallokal kommer du att hitta flera valsedlar, en av dem kommer vara blank. Om man nu skulle rösta blankt med en sådan tom valsedel så kommer den rösten att räknas som ogiltig och kommer inte påverka mandatfördelningen mellan partierna. Valmyndigheten och länsstyrelserna redovisar vid den slutliga sammanräkningen hur många som röstat blankt. Vill du läsa mer om det kan du göra det här.

När är det partiledardebatter? 

Innan det är valdag och själva valet har ägt rum så kommer det att vara partiledardebatter, dueller och även partiledarutfrågningar. Vill du ta reda på vilka datum som kan vara bra att ha koll på så kan du göra det här. 

Vad vill partierna göra för klimatet? Här är allt du behöver veta.

Ska du rösta för första gången?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela