Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

8 tips på hur du enkelt kan bort bebishåret – snabbt

- 16/09/2018, 21:02

​Det är inte alltid man varken har tid eller lust att fixa frisyren på morgonen. En enkel lösning för långt hår kan vara en hästsvans eller en knut på huvudet. Men vanligtvis kan små hårstrån sticka ut lite här och var, vilket kanske inte är superkul alltid.

Varför har vi det så kallade "babyhåret"?? Och hur får vi bort det?

Här ger vi dig åtta snabba tips på hur du döljer ditt så kallade "bebishår" – snabbt!

Vax – Ta lite vax, gnugga det i händerna. Sedan kan du baka in bebishåret försiktigt med det andra håret. Problemet med vanligt vax, som är lätt och glansigt, kan vara att det gör att ditt hår ser fettigt ut. Välj istället ett matt hårvax, och ta inte för mycket!

Vaselin – Finns inte vax tillgängligt kan vaselin fungera på samma sätt som vax. Var försiktig med mängden!

Tandborste – Det kanske låter lite knäppt. Men prova att spraya lite hårspray på bebishåret, sedan borsta bak det med en tandborste. När håret ligger på plats så kör du en till vända med hårsprayen. 

Spray – Vill man inte använda sig av just tandborste så kan man prova att borsta bak håret med vanlig borste eller dra bak det med handen, sen spraya. 

Föna – Vill du inte använda produkter i håret kan det fungera att först blöta bebishåret och sedan föna det i den riktning du önskar att det ska ligga.

Ögonbrynsgel – Formar du dina ögonbryn med gel? Prova att använda samma gel och borste till bebishåret, det funkar!

Balsamspray – Prova att spraya balsamspray på bebishåret när det är torrt och uppe i en toffs eller knut. Dra sedan bak det med handen. Då kan det lägga sig hyffast rätt när det torkar och framförallt bli mindre elektriskt.  

Hårgelé – Lite hårgelé på en kam och sen kamma bak håret. Då sitter det ett bra tag!

– Mitt främsta tips är att ta i gelé och föna ner bebishåret sen spraya, säger Liza Grolleman, en av ägarna på Salong Ellui till Nyheter24.

Liza Grolleman har jobbat som frisör i tio år och rekommenderar att använda sig av vax om man ska ha en ”slickad” knut eller toffs.

– Annars är det strävare produkter som gäller, fortsätter hon.

Varför har vi ”bebishår”? 

Anledningen till att vi har det så kallade bebishåret är för att vi varje dag tappar hår. Det är helt normalt och det är vanligt att tappa runt 100 hårstrån om dagen. 

– Bebishåret är ett annat typ av hår än det långa som du har på huvudet, säger Liza Grolleman.

 Varje hår har olika livslängd

– Om du alltid haft bebishår så kommer det alltid vara där, säger hon och fortsätter:

– Är det inte vanligt bebishår utan att du tappat mycket hår av annan anledning gäller det att ta hand om håret för att få tillbaka det.

Orsak till håravfall

Om man tillfälligt tappar mer hår än det normala brukar det finnas en orsak. Det finns nämligen en vanlig sjukdom som heter Alopecia.

Håravfall som inte orsakas av den sjukdomen kan bero på att:

  • Man nyligen haft en svår infektion i kroppen.
  • Genomgått en förlossning
  • Du bantar eller har bantat

Det kan också bero på psykisk ohälsa och stress, skriver Vårdguiden.

Nyheter24 har tidigare skrivit om tio saker du bör känna igen om du har afrohår. Det kan du läsa mer om här.