Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är 10 viktiga tips som kan rädda ditt liv

Nyheter | 23/09/2018 20:41

Vet du hur du överlever om du dras med i en tidvattensvåg? Eller hur du informerar säkerhetspersonalen på flygplatsen om att du är i fara? Här är 10 enkla tips som kan komma att rädda ditt liv.

Det går aldrig att förutspå när en olycka ska äga rum. Lyckligtvis finns det några enkla tips och knep man kan lägga på minnet som kan vara den avgörande skillnaden mellan liv och död. Här är 10 sådana.

Låt kniven sitta kvar

Om du någonsin hamnar i en situation där du blir knivskuren, eller får in ett vasst objekt i kroppen, så ska du låta det vassa objektet sitta kvar tills du kan få läkarhjälp. Även om det instinktivt kan kännas logiskt att avlägsna objektet som skadat dig så kan det orsaka större skada än att bara låta det vara kvar. 

Detta beror på att objektet kan ha punkterar en blodådra eller träffat ett organ. Det finns då en chans att objektet som skurit dig stoppar en blödning som kan förvärras om du avlägsnar det, enligt Train Aid

Men om det är så att du redan hunnit dra ut ett vasst objekt är det viktigt att du applicerar tryck på skadan. Det kan du exempelvis göra genom att knyta en ren tygbit på över skadans öppning. 

Peka på människor

Folkmassa.
Bildkälla: Unsplash

Om man befinner sig i en stor grupp människor när en olycka sker finns det en risk att gruppen drabbas av den så kallade åskådareffekten. Kortfattat innebär det att risken för att någon ingriper blir mindre desto fler människor som finns i omgivningen. Detta är för att alla tror att någon annan ska ingripa. 

För att motverka detta kan man peka på människor i omgivningen och ge dem en uppmaningen. Exempelvis genom att säga "Du i gröna tröjan, ring polisen" eller "ni två därborta, hjälp mig få upp honom från marken". Genom att tilltala människor direkt ökar chansen att gruppen hjälps åt. Och på så sätt kan du rädda livet på dig själv och andra. 

Skeden i trosan tricket 

Om du hamnar i en situation där du tvingas att lämna landet mot din vilja så kan du stoppa ner en sked eller ett annat metallobjekt i trosan. 

Tricket har funnits länge, men uppmärksammades tidigare i år av 23-åriga föreläsaren Nora Adin som driver Instagramkontot "heder och samvete". 

Syftet med tricket är att uppmärksamma säkerhetspersonalen om att du är i fara. På grund av att metallobjektet sitter innanför kläderna så kommer du behöva tas åt sidan av personalen. Du kan då be om hjälp. Säkerhetspersonalen får ofta lära sig om "skeden i trosan"-tricket och kan på så sätt hjälpa dig genom att ta in dig i ett rum som används för noggranare säkerhetskontroller. 

Om du inte har en sked kan du självklart använda ett annat metallobjekt. Det är också bra att placera metallobjektet i dina underkläder så sent som möjligt, så att personen/personerna som håller dig mot din vilja inte hinner hitta det om de väljer att visitera dig.  

Simma inte motströms

Vatten.
Bildkälla: Unsplash

Om du någonsin dras med i en tidvattenvåg kan ditt agerande vara det som skiljer mellan liv och död.

Din bästa chans att överleva är faktiskt att inte simma motströms. Detta beror på att det finns en stor chans att du dras med under vattenytan om du försöker simma mot strömmen. Du riskerar även att trötta ut dig.

Fokusera istället på att försöka hålla dig ovanför ytan och simma parallellt med strandkanten så att du kan nå den när du får tillfälle. Försök också att hålla dig så lugn som möjligt för att hålla dig fokuserad och spara energi, skriver WikiHow.

Om du blir för trött i kroppen eller krampar så är din bästa chans att försöka flyta på ryggen för att låta kroppen vila.  

Följ inte med in i bilen

Om någon försöker kidnappa dig eller föra bort dig mot din vilja så ska du göra så gott du kan för att inte låta dem få med dig in i en bil eller annat färdmedel som snabbt kan föra bort dig. 

Självfallet är det svårt att styra en sådan situation, då den inte är frivillig. Men chansen att du återfinns av polis minskar om förövaren snabbt lyckas förflytta dig långt ifrån brottsplatsen. 

Bälte som vapen

Ett bälte kan användas som ett vapen.
Bildkälla: Unsplash

Om du hamnar i en situation där du måste försvara dig mot en angripare så kan du använda ditt bälte som vapen.

Man kan drunkna utan att ha panik

Bara detta år har cirka har cirka 115 svenskar, och utlandsbesökare i Sverige, dött i en drunkningsolycka, enligt Svenska livräddningssällskapet. 

Och något som många inte vet är att en drunkningsolycka kan vara väldigt odramatisk och lågmäld. Allra främst när alkohol är inblandad. Ofta kan det handla om att man hamnar under vattenytan, råkar andas in vatten, blir desorienterad och sedan drunknar.

Alkohol gör också att du tappar omdöme, muskelstyrka och kanske inte upptäcker att kroppen är nedkyld, enligt IQ

Därför kan det vara lätt att missa någon som råkar illa ut. En tumregel är att aldrig bada påverkad, oavsett hur bra du är på att simma. Och om du hamnar i en situation där någon annan hoppar i vatten påverkad är det viktigt att övervaka dem tills de kommit upp. 

Om du befinner dig under vatten och blir osäker på vilket håll ytan är åt kan du alltid följa bubblorna – det vill säga släppa ut lite luft och titta åt vilket håll bubblorna flyter. Bubblorna flyter alltid till ytan. 

Andas genom näsan

Om du hamnar i ett rum eller en plats där du har begränsat med luft är det bra att försöka att hålla dig så lugn som möjligt och andas genom näsan. Det är nämligen så att du använder upp mindre luft genom näsandning än genom munandning. 

När du är stressad så slår även hjärtat snabbare vilket innebär att du andas snabbare och tyngre. 

Så försök att lugna dig och andas genom näsan för att få luften att räcka så länge som möjligt. 

Hitta skydd och vatten

Skog.
Bildkälla: Unsplash

Om du någonsin går vilse i skogen är de två viktigaste sakerna att skaffa vatten och skydd. De två mest sannolika dödsorsakerna kommer att vara kyla och vätskebrist. 

Därför bör dina två första prioriteringar vara att hitta skydd och sedan en vätskekälla. 

Om du har med dig ett stormkök kan du alltid koka vatten i några minuter för att få bort bakterier och göra det drickbart, skriver Civilförsvarsförbundet.  

Du kan också spara vätska genom att undvika att svettas, röra dig lugnt och äta vattenrika växter som blad, bär och svamp. Men om du är osäker på vilka bär och svampar som är giftiga så är det bättre att avvakta med det. 

Vad gäller skydd så kan du leta efter en tät gran att ta skydd under. Du kan också använda dig av mossa och gräs som isolering, enligt Civilförsvarsförbundet.

Berätta alltid var du är

Det sista, och kanske enklaste tipset. Kom ihåg att alltid berätta för en närstående var du kommer att vara om du går på en dejt eller en träff med någon du inte känner. 

Om du inte känner dig helt säker på personen du ska möta upp för första gången är det bra att bestämma träff på en allmän plats. Det kan också vara bra att du ber någon sms:a och ringa upp om du inte har hört av dig till dem efter en viss tid. 

Exempelvis kan du komma överens med en vän att de ringer och kollar att allt är ok om du inte skickat ett sms till dem efter tre timmar. 

Om du har en familjemedlem, partner eller vän som du litar på, kan det också vara bra att använda sig av appar som visar var din mobil (och du) befinner sig, ifall att något skulle hända. 

Lärde du dig något nytt?