Galler och Bill Cosby i kostym
Bill Cosby dömd till fängelse - Foto: Matt Slocum AP TT

Bill Cosby till fängelse – för sexövergrepp

Tidigare har Bill Cosby förklarats skyldig till sexuella övergrepp. Nu döms han till tre till tio års fängelse.


Tidigare i år förklarades den amerikanska komikern och skådespelaren Bill Cosby, 81, skyldig till sexuella övergrepp, men nu har han blivit dömd. Han fick tre till tio års fängelse.

Tio års fängelse hade åklagaren yrkat på, men Cosbys advokat Joseph Green menade på att tio års straff var på tok för hårt straff, skriver Omni.

 – 81-åriga blinda män som inte kan ta hand om sig själva är inte farliga, ska Green ha sagt i rätten.

Men juryn fann honom skyldig till anklagelserna, som var att han ska för 14 år sedan ha drogat och sexuellt ofredat Andrea Constand.

Får inte behandla annorlunda

Det var redan i april i år som komikern dömdes för tre fall av sexuella övergrepp. De övergreppen som ska ha ägt rum 2004, är de som Cosby nu får straff för.

– Jag får inte behandla honom annorlunda baserat på vem han är eller vem han var, säger domaren enligt TMZ.

Straffet kommer avtjänas i ett fängelse i Pennsylvania. Och domaren i målet menar att Bill Cosby betraktas som "en våldsam sexförbrytare", skriver Aftonbladet.

Men med tanke på Cosbys höga ålder och att han nästan är helt blind, begärde Cosbys försvarare att det istället för fängelse skulle bli fortsatt husarrest.

Bill Cosby lämnar rättssalen efter att han dömdes till en tre till tio års fängelse. Bildkälla: AP TT Nyhetsbyrån

Register för sexförbrytare

Men vad som kommer hända nu är att Cosby kommer vara tvungen att genomgå rådgivning – livet ut. 

Visst att Bill Cosbys namn är känt. Men nu kommer det bli ett känt namn i andra kretsar, nämligen kommer det att finnas i ett register för sexförbrytare. Det registret skickas till grannar, skolor och offer, uppger AP News.

Men Cosby kom ändå ganska lindrigt undan om man jämför med vad han riskerade för straff från första början. Eftersom han fälldes på alla åtalspunkter så riskerade han hela 30 år i fängelse. Varje åtalspunkt var nämligen max tio års fängelse, och han var dömd för tre, skriver Aftonbladet.

Men senare begränsades maxstraffet till tio års fängelse, då de tre åtalspunkterna slagits ihop till en.

Undrar du vilka Hollywoods mest hatade stjärnor är? Det har Nyheter24 tidigare skrivit om här kan du läsa mer om det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vet du vem Bill Cosby är?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.