Tjej som ligger i sängen och har ont
Urinvägsinfektion - Foto: Pixabay / Shutterstock

Myten om urinvägsinfektion – så botar du den på riktigt

Det finns ingen studie som visar att dricka surt skulle hjälpa dig att bli av med din urinvägsinfektion. Men hur blir man av med det svidande kissandet, om man nu inte ska tvinga i sig tranbärsjuice?


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Vad är urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion orsakas av bakterier som kommit in i urinröret och sen tagit sig vidare upp i urinblåsan. De vanligaste symptomen är att kissa ofta och att det svider.

– Uvi, även kallad urinvägsinfektion, orsakas av bakterier som kommer från tarmen, säger Charlotte Klarin, AT-läkare på Norrtälje sjukhus.

Men hur blir du av med en urinvägsinfektion?

De flesta urinvägsinfektioner läker ut sig själv. Så besväras man inte speciellt mycket av det, går det bra att vänta ut infektionen.

– Se bara till att kissa regelbundet och tömma blåsan helt och hållet, fortsätter Charlotte Klarin till Nyheter24.

Genom att dricka mycket vätska kan du spola ut bakterierna. Det spelar heller ingen roll vilken slags vätska du får i dig – vanligt vatten går lika bra som någonting annat! 

Drick drick drick!

Myten

– Tranbärsjuice förhindrar inte urinvägsinfektion – det har flera studier visat, säger Charlotte Klarin.

Att dricka surt varken förhindrar eller läker urinvägsinfektioner – det är en myt.

Kaffe, läsk och alkohol kan irritera urinvägarna. Alkoholen behöver man inte undvika helt. Det kan nämligen bidra till att man kissar oftare och mer – vilket är bra för infektionen. 

– Alkohol kan ge en uttorkande effekt. Men då är det mer kroppen i sig som blir uttorkad – inte urinvägarna, fortsätter Charlotte Klarin. 

När bör du söka vård?

Blod i urinen och feber är två tecken på att du bör uppsöka vård. Läkarna kan då skicka en odling av urinen och då få reda på om det är bakterier i. På så sätt avgör de vilken antibiotika man ska ha. 

– Har du mycket besvär som att du exempelvis måste sitta på toa hela natten för att det känns som man ska kissa, så borde du uppsöka läkarvård, säger Charlotte Klarin. 

Får du urinvägsinfektion ofta?

Tips då är att du kan resa dig upp en liten stund efter att du har kissat. Sen kan du prova att sätta dig ner igen och försöka kissa ut det sista, skriver Vårdguiden.

Ta smärtstillande och drick mycket vatten så kan dina besvär gå över av sig själv. Men har det inte blivit bättre efter en vecka kan det vara bra att uppsöka läkarvård. 

Läs också om när Nyheter24 träffade en sexolog och fick tips om saker som kan vara bra att veta för att bland annat förhindra urinvägsinfektion. 

/
Har du haft urinvägsinfektion?
Tack för din röst!