Fredag 1 Jul
Stockholm

Så här gör du om din iPhone blivit stulen – steg för steg

Iphone, en stulen mobil.
Så här gör du om din iPhone blir stulen. Foto: Shutterstock (Montage)

Om din iPhone blivit stulen kan det kännas jobbigt att hålla koll på allt med polis, iCloud och försäkringsbolag. Därför har vi gjort denna enkla guide som du kan ta till hjälp om det händer.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att få sin iPhone stulen kan vara otroligt jobbigt. Både på ett ekonomiskt plan, men kanske främst på grund av att man idag har så otroligt mycket personlig information på sin mobil. Lyckligtvis finns det flera säkerhetsåtgärder och garder som förhoppningsvis gör situationen  

Därför har Nyheter24 tagit fram en guide där vi enkelt går igenom hur du går till väga, steg för steg, om olyckan är framme. 

Hitta din iPhone 

Om har använt en Apple produkt känner du med allra största sannolikhet till iCloud. iCloud är så kallad "molnbaserad" lagringstjänst. För att göra det enkelt kan man säga att den ser till att spara appar, bilder och andra dokument som du har på din iPhone, i ett externt moln. I praktiken innebär det att, om du exempelvis byter mobil, på ett smidigt sätt kan lägga över allt från molnet till din nya mobil. 

Och för någon som fått sin mobil stulen så är iCloud guld värd. Det är nämligen så att din inte bara sparar dina filer, utan också håller koll på exakt var din mobil är. Så länge din mobil är påslagen kan du följa den i realtid via "Hitta min iPhone".

Du kan läsa mer om hur man gör på support.apple.com. Faksimil: Apple Support

Så här gör du för att använda funktionen

  • Logga in på icloud.com/find på en dator eller använd appen Hitta min iPhone på en annan iPhone, iPad eller iPod touch. Du loggar in med ditt Apple ID, som du använder när du laddar ner appar på din mobil.
  • Öppna Hitta min iPhone. Du kommer se en lista av alla dina Apple-enheter. Välj din mobil. Om den är påslagen så kommer du kunna se var den är på en karta. Om du tror att din mobil är i närheten så kan du välja "spela upp ljud". Då hörs en hög ton från din mobil. 
  • Du kan också slå på förlorat läge. Då kan du fjärrlåsa din enhet med ett lösenkod och visa ett anpassat meddelande med nummer som du kan nås på, på mobilens låsskärm.

Rensa allt innehåll

Men hur gör man om mobilen är avstängd? Den dåliga nyheten är att den då tyvärr inte går att spåra. Något som de flesta erfarna mobiltjuvarna dessvärre vet om. 

Den goda nyheten är att du kan se till att tömma mobilen på dess innehåll! 

Om du inser att du inte kommer att få tillbaka mobilen är nästa steg att "radera den".  Något som är viktigt att veta är att man inte längre kommer kunna spåra mobilen, efter att man raderat den. Men då kan du i alla fall säkerställa dig om att tjuven inte kommer att kunna få tillgång till dina privata uppgifter. 

I Hitta min iPhone hittar du funktionen "Radera enheten".

Det allra vanligaste är att tjuven är ointresserad av ditt innehåll och bara är ute efter att tjäna en slant genom att sälja själva mobilen. Men det kan vara skönt att veta att personlig information inte hamnar på villovägar. 

Nu är innehållet som finns i mobilen borta. Men mobilen är fortfarande brukbar. Därför går vi vidare till nästa steg. 

Gör en polisanmälan

Om du ska kunna spärra mobilens nät så måste du göra en polisanmälan. Du kan göra det via polisens hemsida, här, genom att ringa 114 114, eller genom att göra det på din närmsta polisstation. 

När du anmäler stölden så kommer du att behöva mobilens IMEI-nummer. Varje iPhone har ett helt unikt IMEI-nummer, som agerar lite som ett personnummer. Du anger IMEI-numret i anmälan för att klargöra exakt vilken mobil det är som stulits. 

Du hittar IMEI-numret i mobilen. Men eftersom du inte har mobilen, så finns det några andra ställen som du kan hitta ditt IMEI-nummer på.

  • På baksidan av lådan som mobilen låg i när du köpte den
  • Gå till appleid.apple.com och logga in med ditt Apple ID. Scrolla tills du hittar "enheter". När du väljer din iPhone så kommer du att kunna se dess IMEI-nummer. 

Du kan göra en polisanmälan på nätet, via telefon eller på en polisstation. Foto: Jacob Stephenson / TT

När du har gjort en anmälan så kommer du få ett ärendenummer hos polisen. Ha det framme när du ringer till din operatör. 

Spärra mobilen (och abonnemanget)

Ring din mobiloperatör och förklara att du vill spärra både ditt abonnemang och din mobil. När man spärrar abonnemanget så innebär det att det inte går att bruka ditt abonnemang. När man spärrar mobilen innebär det att nätet blir obrukbart, alltså att man inte längre kan använda sig av nätet på mobilen, oavsett vilket simkort man använder sig av. 

Kontakta din hemförsäkring

Det allra sista steget. Om du har en hemförsäkring kan försäkringsbolaget ersätta värdet på mobilen som stulits. 

Försäkringsbolaget kan ge dig en ersättning som du kan använda för att köpa en ny mobil. Bildkälla: Unsplash

Ditt försäkringsbolag kommer att behöva ett kvitto på mobilen, IMEI-nummer och ärendenumret från polisen för att ersätta dig. Om du köpt din mobil via en operatör så kan du kontakta dem för att få ett kvitto. Om du köpt via en butik så vänder du dig till dem. 

Det är viktigt att förstå att försäkringsbolaget inte har som roll att ge dig en ny mobil, utan att ersätta värdet som mobilen höll. Därför kan ersättningen skilja sig beroende på hur dyr och hur gammal mobilen var. Normalt sett utgår man ifrån en tabell, eller ifrån marknadsvärdet. 

För att få ett hum om vad ersättningen kan ligga på kan du googla vad din mobil skulle kosta att köpa på nätet! Hade den några år på nacken? Då kan du googla vad en mobil som är lika "gammal" skulle kosta att köpa på blocket. 

När ärendet har handlagts så betalar försäkringsbolaget ut din ersättning, minus självrisken som du själv valde när du lade upp försäkringen. Normalt sett brukar självrisken på 1000-2000 kronor.  

Är du sugen på en sprillans ny iPhone XS eller iPhone XS Max ? Här kan du se vad det skulle kosta.  Något som kan vara bra att veta innan du klickar hem en av de nya modellerna är att det kommit många rapporter om att de strulat – vilket du kan läsa om här.

Har du en iPhone?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.