Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Konstaterat jordskalv i Gävle – marken skakade till rejält

Nyheter | 20/10/2018 14:55

I Hille, norr om Gävle har marken skakat under lördagseftermiddagen. Det som från början var en mystisk skakning är nu en bekräftad jordbävning.

Vid 14-tiden på lördagseftermiddagen som marken skakade rejält i Gävle. 

Det var inte bara privatpersoner som kände av den mystiska skakningen, utan även räddningstjänsten, rapporterar Aftonbladet.

– Det skakar rejält där. Det är helt säkert att det är en jordbävning, säger Björn Lund till Aftonbladet, seismolog vid Uppsala universitet.

Många kände av skakningen

– Först kändes och hördes det som en rejäl duns, sedan började hela huset skaka kraftigt, säger Maria Bergström till Gefle Dagblad som bor i Mårdäng norr om Gävle.

Maria började direkt att fundera på om det kunde varit en jordbävning som hon känt. Anledningen till det var att det inte alls är vanligt att det smäller till så som det gjorde. 

Alla lämnade sina hus

När Maria och hennes man känt av den kraftiga skakningen gick hon och hennes man ut från huset. Där mötte de alla grannar som också gått utomhus för att försöka se vad det var som försiggick. 

 – Alla hade sprungit ut och börjat prata med varandra, om någon visste om det varit någon sprängning eller så, säger hon till GD. 

Men några skador på eller inuti huset, kunde hon inte som tur var inte se. Men en sak är riktigt säker, läskigt var det. På frågan om Maria blev rädd av skalvet svarade hon: 

– Ja, det blev jag, det var så kraftigt.

Experten talar

– Jag sitter och analyserar signalerna där och håller på att lokalisera vart den skedde. Enligt automatiken var det mitt i Gävle, säger seismologen Björn Lund till Aftonbladet.

Det var inte alla som märkte av skalvet

Nyheter24 har pratat med Jonathan Berg som bor i Gävle och var hemma när skalvet inträffade.

– Jag tror faktiskt att jag kände av det. Det skakade till lite i huset hemma, men jag trodde det var någon granne som tappade något stort i golvet.

Jonathans sambo Linnea Green märkte inte av något skalv över huvudtaget, och inte heller någon som hon pratat med. 

– Vi är i alla fall i säkerhet. Och varken vi eller något i huset har gått sönder, avslutar Linnea till Nyheter24.

Det var inte längesedan som ett jordskalv drabbade Sverige. Nyheter24 har tidigare skrivit om skalvet som lät som åskmuller. Det kan du läsa mer om här.

Har du varit i Gävle?