Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför bråkar du mer med din partner när ni har mindre sex

- 22/10/2018, 22:20

Har du någon gång märkt av att du bråkar mer med din partner när ni inte haft sex på ett tag? Det kan finnas en ganska logisk förklaring till det.

Om du någon gång varit i ett romantiskt förhållande så vet du att det inte alltid är så enkelt. Inte nog med att man måste hålla koll på sig själv, man måste även förhålla sig till någon annan som har helt egna känslor och tankar.

Och med tanke på de miljontals låtar och filmer som tillägnats sex och kärlek kan man konstatera att det är ämnen som är viktiga för många. 

Kanske inte så konstigt då sex och kärlek, under rätt omständigheter, kan vara helt fantastiskt. 

Något som verkligen inte är lika fantastiskt är att bråka med den man älskar.

Och om det är så att man inte haft sex kan på länge kan det kännas som att man bråkar mer än man normalt sätt brukar. 

Mindre sex = mer bråk?

Någon som är ledsen.
Bildkälla: Unsplash

Kanske har du själv känt av att du under en liggfattig period har närmare till smågnabb och irritation.

Men är det verkligen så? Och varför i sådana fall?

I en Tonic-intervju förklarar Amanda Gesselman, socialpsykolog och forskare på Kinsley Institute, att en förklaring till fenomenet kan vara att många av oss har starka känslomässiga kopplingar till sex.

Hon förklarar att sex, utöver fysisk närhet, också innebär känslomässig närhet för många. Och därför kan man under en längre period utan sex uppleva att man inte känner sig lika nära den man älskar på ett känslomässigt plan.

– Det finns inget som säger att sex helt och hållet styr en relation, men hur nöjd man är med sitt sexliv tenderar att påverka hur nöjd man känner sig i sin relation, förklarar Gesselman i Tonic. 

– Därför är det inte förvånande att man när ens partners sexlust minskar - på grund av naturliga saker som stress, depression, trötthet eller det faktum att sexfrekvensen kan minska lite om man varit i en längre relation - kan tolka den minskningen som ett tecken på att något är fel, fortsätter hon. 

Ofta omedvetet

Ett par.
Kom ihåg att det aldrig är ok att pressa någon till att ha sex. Bildkälla: Unsplash

Gesselman förklarar att många kan tolka den minskade sexlusten som att partnern inte är intresserad av en längre, inte längre finner en attraktiv eller kanske inte vill ha sex med en längre. Detta trots att det absolut inte behöver betyda något av det ovanstående. 

Och om man inser att man gjort sig skyldig till detta beteende, alltså att man känner en irritation när ens partner inte vill ha sex, är det svårt att inte känna sig som ett svin. För det är ju orimligt att bli arg på någon för att de känner att de inte vill ha sex. 

Men Gesselman förklarar att det hela ofta sker omedvetet och sällan är något man reflekterar över. Därför kan det vara viktigt att man faktiskt granskar sig själv och tänker efter kring hur man beter sig mot sin partner under en period där man har mindre sex. 

Kom ihåg: Du är aldrig skyldig någon sex

Det är inget fel att känna sig ledsen eller lite irriterad om ens partner inte vill ha sex med en – ingen av oss är perfekta. Men något som definitivt är fel, är att uttrycka och rikta den irritationen mot sin partner.

Ingen har en skyldighet att ha sex med någon annan, oavsett vilken typ av relation man är i. På samma sätt är det inte ok att tjata sig till, eller bli arg över att någon annan inte vill ha, sex. En regel som även omfattar ens partner, oavsett om man varit gifta i flera år eller nyss har träffats. 

Din njutning är aldrig viktigare än någon annans välmående – och vice versa. Om du inte känner för att ha sex, eller vill avbryta en sexakt, så ska det aldrig vara ett problem. Och om det känns som att en sexpartner på något sätt pressar dig till att göra något som du inte vill, så har du rätt att lämna situationen eller relationen när du vill. 

Sex kan vara kul, men bara om samtliga parter vill ha sex. Om det inte stämmer in på sexakten du vill inleda, så bör du helt enkelt avstå från det. 

Vara nära på andra sätt

Ett par som myser.
Närhet behöver inte alltid vara sex. Bildkälla: Unsplash

Något som du istället kan göra är att utrycka dina känslor för din partner. Förtydliga att du respekterar och förstår dennes beslut, och förklara hur du känner utan att pressa personen. 

Om du känner dig osäker så kan du också fråga hur hen känner och om det finns någon särskild anledning till att hen inte känner för att ha sex under perioden. Klarhet stillar ofta osäkerhet och ett transparent samtal kan göra mycket för båda parter.

Kanske kan ni lägga lite extra krut på att vara nära varandra på andra sätt? Genom att bekräfta varandra mer på andra plan, exempelvis genom komplimanger eller en extra dejtkväll, kan ni minska spänningarna.

Kom också ihåg att man kan vara nära och intima på andra sätt! Kramar, massage och att bara sitta nära varandra och mysa är fantastiska sätt att komma varandra närmre. 

Visste du att av- och på-relationer kan vara riktigt skadligt för psyket. Läs mer om det här.