Makaveli Lindén, blåljus och en karta över Frankrike
Makaveli Lindén har varit internationellt efterlyst och är nu gripen - Foto: Johan Nilsson/TT / Polisen / Google Maps

Mordmisstänkte Makaveli Lindén erkänner att han dödat 24-åringen

20-åringen som är misstänkt för mord i Olso, Norge har greps i förra veckan – nu erkänner han att han dödat 24-åringen.


Svensken Makaveli Lindén, 20, som varit efterlyst internationellt i flera dagar misstänkt greps förra veckan, uppger NRK. På en presskonferens bekräftade norsk polis att han greps i Dijon, Frankrike.

– Det har varit en intensiv utredning. Många har bidragit och vi har samarbetat med flera länder utanför Norge, säger polisinspektör Grete Metlid, rapporterar Expressen.

Under måndagen bekräftade norsk polis att de har arbetat från teorin att Lindén varken befunnit sig i varken Sverige eller Norge. Och enligt Aftonbladet har polisen lyckats lokaliserat Makaveli Lindéns mobil i ett tredje land, men det kommenterades aldrig av polis.

Misstänkt för mord

Det var i mitten av oktober som ett mord ägde rum i ett kollektiv i Olso på 24-åriga Heikki Bjørklund Paltto. Han hittades med ett 20-tal knivhugg i sitt hem och misstänkt blev Makaveli Lindén. 

Lindén satte sig på ett tåg till Sverige vid 17-tiden den dagen, enligt Aftonbladet, och har sedan dess varit efterlyst. Det är fortfarande en gåta hur han lyckats hålla sig undan polisen så länge.

Återfallsförbrytare

Lindén är endast misstänkt för mordet i Olso. Men tidigare är han dömd för flera andra brott. I augusti 2017 dömdes han till ett och ett halvt års fängelse, för rån mot ett kollektivboende i Uppsala. Han ska ha gått igenom rum för rum efter pengar och varit knivbeväpnad, skriver Expressen.

Hade han suttit av hela straffet hade han fortfarande varit fängslad nu. Men Makaveli Lindén blev villkorligt frigiven 10 augusti, trots att han misskött sig. Enligt Expressen ska han vid två tillfällen ha hotat personal i fängelset.

Erkänner mordet

På tisdagen ska Lindén ha erkänt handlingen, säger hans försvarsadvokat Øystein Storrvik till NRK. Det är dock oklart om han anser ha gjort sig skyldig till mord.

– Den anklagade erkänner de gärningar han misstänks för. Han har inte tagit ställning i skuldfrågan, säger Storrvik, och fortsätter:

– Han är trött men villig att förklara sig. Han är starkt drabbad av ånger som jag förstår honom.

Enligt försvarsadvokaten vill Lindén bli utlämnad till Norge så snart det går.

Nyheter24 har tidigare skrivit om mordet som Makaveli Lindén misstänks för. Det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Norge?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.