Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mordmisstänkte Makaveli Lindén erkänner att han dödat 24-åringen

- 23/10/2018, 18:44 -

20-åringen som är misstänkt för mord i Olso, Norge har greps i förra veckan – nu erkänner han att han dödat 24-åringen.

Svensken Makaveli Lindén, 20, som varit efterlyst internationellt i flera dagar misstänkt greps förra veckan, uppger NRK. På en presskonferens bekräftade norsk polis att han greps i Dijon, Frankrike.

– Det har varit en intensiv utredning. Många har bidragit och vi har samarbetat med flera länder utanför Norge, säger polisinspektör Grete Metlid, rapporterar Expressen.

Under måndagen bekräftade norsk polis att de har arbetat från teorin att Lindén varken befunnit sig i varken Sverige eller Norge. Och enligt Aftonbladet har polisen lyckats lokaliserat Makaveli Lindéns mobil i ett tredje land, men det kommenterades aldrig av polis.

Misstänkt för mord

Det var i mitten av oktober som ett mord ägde rum i ett kollektiv i Olso på 24-åriga Heikki Bjørklund Paltto. Han hittades med ett 20-tal knivhugg i sitt hem och misstänkt blev Makaveli Lindén. 

Lindén satte sig på ett tåg till Sverige vid 17-tiden den dagen, enligt Aftonbladet, och har sedan dess varit efterlyst. Det är fortfarande en gåta hur han lyckats hålla sig undan polisen så länge.

Återfallsförbrytare

Lindén är endast misstänkt för mordet i Olso. Men tidigare är han dömd för flera andra brott. I augusti 2017 dömdes han till ett och ett halvt års fängelse, för rån mot ett kollektivboende i Uppsala. Han ska ha gått igenom rum för rum efter pengar och varit knivbeväpnad, skriver Expressen.

Hade han suttit av hela straffet hade han fortfarande varit fängslad nu. Men Makaveli Lindén blev villkorligt frigiven 10 augusti, trots att han misskött sig. Enligt Expressen ska han vid två tillfällen ha hotat personal i fängelset.

Erkänner mordet

På tisdagen ska Lindén ha erkänt handlingen, säger hans försvarsadvokat Øystein Storrvik till NRK. Det är dock oklart om han anser ha gjort sig skyldig till mord.

– Den anklagade erkänner de gärningar han misstänks för. Han har inte tagit ställning i skuldfrågan, säger Storrvik, och fortsätter:

– Han är trött men villig att förklara sig. Han är starkt drabbad av ånger som jag förstår honom.

Enligt försvarsadvokaten vill Lindén bli utlämnad till Norge så snart det går.

Nyheter24 har tidigare skrivit om mordet som Makaveli Lindén misstänks för. Det kan du läsa mer om här.

Har du varit i Norge?