Torsdag 9 Dec
Stockholm

Anton Lundin Petterssons bästa vän fick information om attacken

Anton Lundin Pettersson under attacken.
Anton Lundin Pettersson utförde en attack på en skola i Trollhättan 2015. Foto: TT

Den 22 oktober 2015 gick Anton Lundin Pettersson till attack mot elever och lärare på grundskolan Kronan i Trollhättan. Nu berättar hans bästa vän om meddelandet han fick timmar innan attacken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Anton Lundin Pettersson gick till attack mot elever och lärare på grundskolan Kronan i Trollhättan 22 oktober 2015. Men en person kände till dådet innan. 

I en ny dokumentär från Sveriges Radio P3 kommer information om att hans bästa vän från Nederländerna fick ett meddelande om attacken bara timmar innan dådet. En person som inte ens polisen lyckats spåra.

Anton Lundin Pettersson under attacken i Trollhättan. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll/TT

På morgon den 22 oktober skriver Anton Lundin Pettersson ett meddelande på en spelsajt till personen som i dokumentären kallas för Dirk

"Hej kompis, jag kommer att vara död inom den närmsta timmen eller två, men jag vill att du ska veta att du är den bästa vännen som jag någonsin haft. Du är verkligen bäst."

Men meddelandet är inte slut där utan Anton fortsätter att förklara att han kommer att sakna Dirk och att han hatar sig själv.

"Jag kommer att sakna dig väldigt mycket även om jag kunde ha varit mer aktiv, men du vet att jag hatar mig själv. Om det finns ett liv efter döden så hoppas jag att vi träffas där. De där jävla poliserna måste fan sikta bra för jag vill inte överleva attacken. Jag älskar dig, Anton."

Dirk kände dock aldrig till attacken i förväg, han hade nämligen inte hunnit gå upp från sängen när Anton redan hade kommit fram till skolan. 

– Jag är rätt säker på att jag precis hade vaknat och fortfarande låg kvar i sängen. Men sen så såg jag meddelandet och det var så speciellt och konstigt så jag tog det inte riktigt seriöst, säger Dirk i P3 dokumentär.

Meddelandet hade skickats en timme innan Anton Lundin Pettersson faktiskt mördade. Men när Dirk förstod att meddelandet faktiskt var äkta var det redan för sent. 

I spelaren ovan kan du höra när Dirk läser upp meddelandet från Anton. P3 dokumentär om skolattacken i Trollhättan sänds den 28 oktober 18:00 i P3. 

Meddelandet som Anton Lundin Pettersson skickade till Dirk uppmärksammades redan 2017 av bland annat Göteborgs-Posten.

Såren från attacken kommer ta lång tid att läka för de drabbade och aldrig får vi glömma detta fruktansvärda dåd. Nyheter24 har tidigare skrivit om varför vi aldrig får glömma skolattacken i Trollhättan. Läs mer om dådet här.

Kommer du lyssna på programmet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela