Julia Flores
Julia Flores är världens äldsta människa. - Foto: Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved / Juan Karita

Världens äldsta människa fyller år – firades med tårta och sång

Publicerades: 29 Okt 2018, 15:53

Medellivslängden för människan blir bara längre och längre. Och en som verkligen levt längre än vad gemene man gör är Julia Flores från Bolivia. I fredags fyllde hon nämligen 118 år.


Världens äldsta nu levande människa är Julia Flores, även kallad Mama Julia, från Bolivia. I fredags fyllde hon 118 år, och det har gått ett tag sedan hon gick i pension, svenska mått mätt.

Så hur mycket fyllde Julia? 118 år, rapporterar Expressen.

Det är alltså 51 år sedan hon fyllde 67, som är den svenska pensionsålder. Och om Julia Flores gick i pension när hon var 67 så gjorde hon det år 1967. Det vill säga samma år som man första gången testade rymdraketen Saturn V. Raketen som sedermera, år 1969, tog de första människorna till månen.

Firades ordentligt

Enligt Expressen så firades Julia Flores ordentligt med tårta och sång. Hon ska även spelat musik på en andinsk gitarr för gäster som besökte henne under fredagen.

Julia Flores visar upp sitt identifikationskort. Bildkälla: Juan Karita/TT

Långt från världsrekordet

Men om Julia strävar efter att slå världsrekordet så har hon fortfarande ett par år kvar, världens äldsta människa blev nämligen 122 år, enligt Guiness rekordbok. Vem den personen är? Fransyskan Jeanne Louise Calment som föddes år 1875 och dog år 1997.

Topp 5

Jeanne Louise Calment är alltså den personen som blivit äldst i världshistorien, men hon är långt i från ensam om att ha överlevt sin 110-årsdag. Här är topp fem äldsta personerna i världen någonsin.

1. Jeanne Calment 122 år och 164 dagar (Frankrike)
2. Jiroemon Kimura 116 år och 54 dagar (Japan)
3. Sarah Knauss 119 år och 97 dagar (USA) 
4. Christian Mortensen 115 år och 252 dagar (USA)
5. Nabi Tajima 117 år och 260 dagar (Japan)

Nyheter24 har tidigare skrivit om världens äldsta man som somnade in tidigare i år. När han dog var han 121 år gammal. Han var alltså född på 1800-talet! Vill du veta mer om honom kan du läsa artikeln här. 

Relaterat
Har du hört talas om henne förut?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så gör kommunerna när familjer inte kan betala

SAS-missen: Listades som under tvångslikvidation

Flygbolaget SAS visades under några timmar på fredagen som "under tvångslikvidation" i det danska bolagsregistret. Orsaken: Ett försenat bokslut.

Morgonrock ska ge demenssjuka nattro

Personalen vid ett äldreboende på Värmdö utanför Stockholm provar nu en ny variant för att skapa lugn och nattro hos demenssjuka. De anställda tar nämligen på sig morgonrock som en del av kvällsrutinerna.

Turkmenistans diktator ska stoppa all rökning

Ledaren i ett av världens mest slutna länder inför ytterligare påbud. Inom två år ska hela Turkmenistan ha slutat röka, slår diktatorn Serdar Berdymuchamedov fast.

1 400 mobiler stulna – polisen ber om hjälp

2 timmar sedan
Under natten mot fredag stals cirka 1 400 mobiler, till ett värde av över sex miljoner kronor, från ett förråd i ett industriområde i Lund. Telefonerna tillhör Lunds kommun och nu ber polisen allmänheten om hjälp då de har kört fast i utredningen.

Vattnet sjunker efter dammkollapsen

2 timmar sedan
Ukrainska myndigheter uppger att vattnet gradvis minskar i de översvämmade områdena efter dammkollapsen tidigare i veckan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.