Julia Flores
Julia Flores är världens äldsta människa. - Foto: Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved / Juan Karita

Världens äldsta människa fyller år – firades med tårta och sång

Medellivslängden för människan blir bara längre och längre. Och en som verkligen levt längre än vad gemene man gör är Julia Flores från Bolivia. I fredags fyllde hon nämligen 118 år.


Världens äldsta nu levande människa är Julia Flores, även kallad Mama Julia, från Bolivia. I fredags fyllde hon 118 år, och det har gått ett tag sedan hon gick i pension, svenska mått mätt.

Så hur mycket fyllde Julia? 118 år, rapporterar Expressen.

Det är alltså 51 år sedan hon fyllde 67, som är den svenska pensionsålder. Och om Julia Flores gick i pension när hon var 67 så gjorde hon det år 1967. Det vill säga samma år som man första gången testade rymdraketen Saturn V. Raketen som sedermera, år 1969, tog de första människorna till månen.

Firades ordentligt

Enligt Expressen så firades Julia Flores ordentligt med tårta och sång. Hon ska även spelat musik på en andinsk gitarr för gäster som besökte henne under fredagen.

Julia Flores visar upp sitt identifikationskort. Bildkälla: Juan Karita/TT

Långt från världsrekordet

Men om Julia strävar efter att slå världsrekordet så har hon fortfarande ett par år kvar, världens äldsta människa blev nämligen 122 år, enligt Guiness rekordbok. Vem den personen är? Fransyskan Jeanne Louise Calment som föddes år 1875 och dog år 1997.

Topp 5

Jeanne Louise Calment är alltså den personen som blivit äldst i världshistorien, men hon är långt i från ensam om att ha överlevt sin 110-årsdag. Här är topp fem äldsta personerna i världen någonsin.

1. Jeanne Calment 122 år och 164 dagar (Frankrike)
2. Jiroemon Kimura 116 år och 54 dagar (Japan)
3. Sarah Knauss 119 år och 97 dagar (USA) 
4. Christian Mortensen 115 år och 252 dagar (USA)
5. Nabi Tajima 117 år och 260 dagar (Japan)

Nyheter24 har tidigare skrivit om världens äldsta man som somnade in tidigare i år. När han dog var han 121 år gammal. Han var alltså född på 1800-talet! Vill du veta mer om honom kan du läsa artikeln här. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om henne förut?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

1 timme sedan
En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.