Leopard, blåval, röd panda.
WWF slår larm om att det är ett krisläge för jordens vilda djur. - Foto: Pixabay (Montage)

Krisläge för jordens vilda djur: 7 av 10 kan vara döda 2020

En rapport från WWF visar en fruktansvärd utveckling gällande jordens vilda djur. Man beräknar att 7 av 10 av alla vilda ryggradsdjur på jorden kommer att vara döda 2020.


Det kommer inte som någon nyhet att människan förstör jorden.

Överkonsumtion av resurser, storskaligt jordbruk, tjuvfiske och tjuvjakt är bidragande faktorer till att däggdjur, reptiler, fåglar och fiskar har minskat med 60 procent de senaste 40 åren.

Och som om 60 procent inte var skrämmande nog går nu WWF ut med en rapport som visar att 7 av 10 av världens vilda ryggradsdjur kommer att vara borta om två år. 

De områden som är värst drabbade är Syd- och Mellanamerika där 89 procent av de vilda ryggradsdjuren försvunnit sedan 1970. För att verkligen greppa allvaret kan man jämföra minskningen med befolkningen i ett land. 

– Jag tänker på att här i Sverige har vi tio miljoner invånare, om nio av tio individer skulle försvinna här skulle vi bara vara en miljon, säger Vicki Lee Wallgren, chef för WWF:s arbete med skog och arter till DN. 

Rapporten går enligt DN i linje med det många forskare talat om under flera år. Nämligen att vi är på väg mot planetens sjätte massutrotning.

Men till skillnad från de andra gångerna så är denna orsakad av människan. 

En röd panda. Bildkälla: Pixabay

4 procent 

I juni presenterades en studie över jordens arters biomassa, baserat på vikt, i den vetenskapliga tidskriften PNAS

Den visade att vilda djur som elefanter, giraffer, stora kattdjur, rävar och älgar bara utgör 4 procent av alla däggdjur. 

Samtidigt står människan för 36 procent och den boskap som vi föder upp och till stor del äter, står för hela 60 procent.

– Jag tror inte att folk förstår vad som sker. Det är en gradvis förändring, man märker inte att det blir tystare och tystare i skogen, att det blir mindre fågelkvitter och färre insekter, säger Vicki Lee Wallgren till DN. 

Svenskar utnyttjar 4 jordklot

WWF trycker på om att det handlar om att vi måste ta större politiska beslut. De menar att det gäller att öka anslag för biologisk mångfald, skapa starkare skydd av havsområden och satsa på nationella övervakningsprogram för att öka kunskapen om exempelvis insekter. 

Men det kommer krävas att alla engagerar sig och tar ansvar för hur de påverkar jorden. Enligt Global Footprint Network lever genomsnittsmänniskan i världen som om den hade 1,7 jordklot. 

Men i Sverige ser man en markant skillnad. Vi lever skrämmande nog som om vi hade 4 jordklot. Alltså förbrukar vi i snitt fyra gånger så mycket resurser som jorden klarar av. 

SNABBFAKTA


60%  |  Däggdjur, fåglar, fisk, reptiler och amfibier har i genomsnitt minskat med 60% mellan 1970 och 2014

50 % | Man räknar på att cirka 50 procent av jordens korallrev försvunnit under de senaste 30 åren. 

20%  | Under de senaste 50 åren har 20 procent av Amazonas försvunnit. 

Källa: WWF

Vill du bidra?

Här är en lista av några organisationer som fokuserar på att rädda och bevara jordens djurliv. 

Jorden har under flera miljoner år varit hem åt fantastiska varelser. Och det finns en hel del majestätiska djur som dessvärre inte längre finns kvar. Här kan du läsa om 9 gigantiska djur som faktiskt har funnits på riktigt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tänker du på hur du påverkar miljön?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.