Djur som levde för miljoner år sedan
För flera miljoner år sedan fanns det riktigt stora djur. - Foto: Montage Wikimedia commons/PIxabay

9 gigantiska djur som faktiskt har funnits på riktigt

Kräldjur, insekter och stora blodtörstande djur med enorma tänder – alla är vi rädda för något av det. Om dagens djur ger dig kalla kårar skulle du bara se deras förfäder.


Naturen kan vara både fantastiskt vacker och fruktansvärt läskig. Även de sötaste djuren kan vara giftiga som få och i de mörkaste vatten kan en och annan helt ofarlig manet guppa runt. Man vet helt enkelt aldrig vad som väntar.

Då kan du åtminstone vara tacksam över att du lever nu, och inte för flera miljoner år sen. Då var nämligen några av nutidens djur helt gigantiska.

1. Det amerikanska lejonet

En rekonstruktion av amerikanskt lejon. Bild: Wikimedia Commons

Med en två meter lång och över 200 kilo tung kropp kan man tycka att dagens lejon är stort nog. Det är det näst största rovdjuret i Afrika som må se ganska gosigt ut, men som kan springa i upp till 80 kilometer i timmen.

Fram till för ungefär 10 000 år sedan fanns det dessutom ett ännu större lejon. Det amerikanska lejonet tros ha varit 25 procent större än dagens lejon och ha varit 2,5 meter lång utan svansen.

Lejonet fanns främst Nordamerika och norra delarna av Sydamerika. Fossiler har hittats i en region som sträcker sig från Alaksa till Peru.

2. Deinotherium 

Bild: Wikimedia Commons

Deinotherium var en förfader till vår tids elefanter och den var gigantisk. Dagens elefanter blir runt 3 meter i mankhöjd men den här bjässen kunde bli mellan 3,5 och 4,5 meter hög och vägde 5-10 ton.

Deinotherium tros ha varit lik dagens elefant bortsett från två detaljer: deras snabel var kortare och betarna, som var fästa vid underkäken, var böjda nedåt. 

3. Elasmotherium

Bild: Wikimedia commons

Om du har gått förbi en noshörning i en djurpark någon gång är det inte konstigt om du blivit lite rädd – de är riktigt stora. Men då skulle du bara ha sett elasmotherium. En noshörning är from som en liten lammunge i jämförelse.

Den här jätten levde i nuvarande Asien för 3,6 miljoner år sen och fram till för 126 000 år sen.

Medan dagens noshörningar blir omkring 1,8 meter i mankhöjd blev den här 2,7 meter hög och sex meter lång, och vägde 3-4 ton. Den var alltså nästan dubbelt så stor som dagens noshörningar. Man tror att djuret hade ett relativt långt horn i pannan, men inget vet säkert.

Det finns en teori om att djuret kan ha levt ända fram till för 10 000 år sedan, i ett område genom Mongoliet, norra Kina och sydöstra Ryssland. Om människor träffade på jätten kan det vara grunden till myten om enhörningen.

4. Entelodon

Bild: Wikimedia Commons

Den var stor som en ko, hade hovar istället för klövar och liknade mest en gris. Entelodonen levde i Eurasien för 37,2 - 28,4 miljoner år sedan.  

Jättegrisen, om man får kalla den för det, kunde bli 2,1 meter i mankhöjd och 3 meter lång. Den vägde 1 000  kg.

5. Indricotherium

Bild: TT

Är det möjligt att något är större än en giraff? Ja, om man inte ska snacka dinosaurier alltså.

Jo, men faktiskt. Indricotheriumen kunde bli åtta meter hög, tolv meter lång och väga 20 ton. Den var ungefär tre gånger så tung som en afrikansk elefant. Detta gör djuret till jordens största landlevande däggdjur någonsin, som vi känner till. 

Skelettet av en indricotherium. Bild: Wikimedia commons

Indricotherium var dock inte ens i närheten av dinosauriernas storlek. Den liknande en gigantiskt giraff men var faktiskt en stor noshörning. De saknade dock emellertid horn. 

6. Jättehjort

Bild: Wikimedia commons

Jättehjorten, eller irländsk älg som den också kallas, levde under den sista istiden. Det yngsta fyndet man hittills gjort av en jättehjorts kvarlevor dateras till 5 700 år före kristus. 

Hjorten i sig var något större än en nutida älg men kännetecknas främst av sin enorma krona som kunde bli upp till 3,65 meter. Man tror att kronan gjorde det svårt för hjorten att leva i skogen och levde antagligen på öppet fält.

Låt dig inte luras av att den kallas för "irländsk älg". Jättehjorten är nämligen varken släkt med älgen eller exklusivt irländsk då dennes ben har hittats i Asien, Europa och Nordamerika – och även i Skåne. Den närmaste släktingen som lever idag är dovhjorten. 

Det är osäkert varför jättehjorten dog ut, men en teori är det förändrade klimatet och att den jagats av människan. 

7. Jättesengångaren

Bild: Wikimedia commons

De är extremt långsamma (nåväl, de uppfattas så) och har stora klor att hänga sig fast upp och ned i höga träd med. Dagens sengångare, i samma storlek som ett barn med en vikt på max fem kilo, ser ganska härligt sömniga ut i jämförelse med den bestaliska jättesengångaren.

Den nu utdöda jättesengångaren levde på den amerikanska kontinenten och kunde väga några ton. De levde främst på marken och gick lika långsamt som dess efterträdare. Fynd har visat att de första människorna i Amerika sannolikt levde med jättesengångarna.

Man tror att snabba klimatförändringar var orsaken till jättesengångarens död. De kunde helt enkelt inte anpassa sig tillräckligt snabbt. Andra forskare tror dock att jättesengångare dog ut till följd av jakt. Man menar att eftersom djurgruppen levde mer än två miljoner år under liknande förändringar mellan varmt och kallt, utan att dö ut, och djuret försvann först 20 000 år efter att människan slagit sig ner i samma land.

8. Jätteslända

Bild: Wikimedia commons

Du har troligtvis sett en skimrande trollslända någon gång i ditt liv. Insekten förekommer  normalt sett i olika storlekar, i Sverige allt ifrån 2-8,5 centimeter. Det få känner till är att den har varit mycket, mycket större.

Jättesländan, som fanns i olika arter, kunde ha ett vingspann upp till ungefär 70 centimeter vilket är en av de största insektsarterna som någonsin levt på jorden. Man tror att på grund av deras storlek dominerade de sina träsk. 

Anledningen till att sländorna blev mindre kan ha att göra med att syrehalterna steg för omkring 150 miljoner år sen, kring samma tid som dinosaurierna började utvecklas till fåglar.

9. Titanboa

Jätteormen titanboa levde för 60 miljoner år sedan. Bild: TT

Är du livrädd för ormar efter att ha sett filmer som "Snake on a Plane" och "Anaconda"? Well, då ska du nog vara ganska tacksam över att dagens ormar är relativt små i jämförelse med hur stora de var för 60 miljoner år sedan.

Då levde en orm som med sina 13-14 meter var lika lång som en buss och vägde lika mycket som en bil. Det var i en kolgruva i Cerrejon i dagens Colombia som forskare hittade ryggkotor och andra rester från en orm som man hittills inte känt till överhuvudtaget: Titanboan. 

En kota från en fem meter lång anaconda i jämförelse med titanboas jättekota. Bild: TT

Titanboan åt för det mesta krokodiler och jättesköldpaddor. Men utan mat i magen kunde den med sin höjd nå upp till höften på en vuxen. Ormen tros ha uppkommit först fem miljoner år efter att dinosaurierna dött ut, något som förvirrat forskare eftersom växelvarma djurs storlek är beroende av temperaturen. Desto varmare – desto större orm. I det här fallet talar det för att det var varmare på jordens tropiska platser än vad forskare tidigare har trott.

Källa: Wikipedia

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Önskar du att något av de här djuren fanns idag?
Tack för din röst!