Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya tv-skatten upprör – stor namninsamling pågår

- 18/11/2018, 14:22 -

Sveriges riksdag har röstat igenom förslaget att radio- och tv-tjänsten ska dras av på skatten. Många människor upprörs av beslutet. En namninsamling har startats och tusentals människor har skrivit på.

Den 14 november slog Sveriges riksdag fast att Kulturutskottets förslag om att slopa tv- och radiotjänsten. Istället ska den skattefinansieras. 

Från och med den 1 januari 2019 kommer alltså alla personer över 18 år och som har en beskattningsbar inkomst att påverkas. Beloppet kommer att vara 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett satt tak. Totalt kommer det att röra sig sig om drygt 1 300 kronor per person och per år. 

Bra eller dåligt beslut?

Det råder delade meningar om riksdagens beslut är bra eller dåligt. En del tycker att det är bra eftersom att det inte längre kommer att komma hem räkningar med "klumpsumma" att betala. 

Andra tycker att beslutet är dåligt eftersom det kommer att bli dyrare för personer med fler än en person i hushållet. 

Namninsamling 

För de som inte vill att radio- och tv-avgiften ska dras på skatten, har en namninsamling startat. "RIV UPP skattefinansieringen av Public Service" heter gruppen som uppmanar personer att skriva under på att beslutet borde omprövas. 

"Att oreformerat cementera Public Service-bolagen i deras nuvarande form med fallande tittarstöd och förtroendesiffror är djupt oansvarigt. Att göra anspråk på medborgarnas pengar för att finansiera mediaproduktion som av många inte efterfrågas är oetiskt. Att genomdriva en tvingande finansieringsreform av denna typ med så liten hänsyn till folklig efterfrågan om ägarstyrning är demokratiskt destruktivt. Vi kräver att beslutet rivs upp och frågan omprövas.", står det i namninsamlingens beskrivning.

I skrivande stund har totalt 19 848 personer skrivit under. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att tv- och radiotjänst ersätts med ny skatt. Det kan du läsa mer om här!

Hur mycket kommer den nya skatten exakt att kosta dig? Det kan du läsa mer om här!

Vad tycker du om riksdagens beslut?