Sveriges Television
Sveriges Television - Foto: FREDRIK SANDBERG / TT, Jessica Gow/TT

Nya tv-skatten upprör – stor namninsamling pågår

Sveriges riksdag har röstat igenom förslaget att radio- och tv-tjänsten ska dras av på skatten. Många människor upprörs av beslutet. En namninsamling har startats och tusentals människor har skrivit på.


Den 14 november slog Sveriges riksdag fast att Kulturutskottets förslag om att slopa tv- och radiotjänsten. Istället ska den skattefinansieras. 

Från och med den 1 januari 2019 kommer alltså alla personer över 18 år och som har en beskattningsbar inkomst att påverkas. Beloppet kommer att vara 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett satt tak. Totalt kommer det att röra sig sig om drygt 1 300 kronor per person och per år. 

Bra eller dåligt beslut?

Det råder delade meningar om riksdagens beslut är bra eller dåligt. En del tycker att det är bra eftersom att det inte längre kommer att komma hem räkningar med "klumpsumma" att betala. 

Andra tycker att beslutet är dåligt eftersom det kommer att bli dyrare för personer med fler än en person i hushållet. 

Namninsamling 

För de som inte vill att radio- och tv-avgiften ska dras på skatten, har en namninsamling startat. "RIV UPP skattefinansieringen av Public Service" heter gruppen som uppmanar personer att skriva under på att beslutet borde omprövas. 

"Att oreformerat cementera Public Service-bolagen i deras nuvarande form med fallande tittarstöd och förtroendesiffror är djupt oansvarigt. Att göra anspråk på medborgarnas pengar för att finansiera mediaproduktion som av många inte efterfrågas är oetiskt. Att genomdriva en tvingande finansieringsreform av denna typ med så liten hänsyn till folklig efterfrågan om ägarstyrning är demokratiskt destruktivt. Vi kräver att beslutet rivs upp och frågan omprövas.", står det i namninsamlingens beskrivning.

I skrivande stund har totalt 19 848 personer skrivit under. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att tv- och radiotjänst ersätts med ny skatt. Det kan du läsa mer om här!

Hur mycket kommer den nya skatten exakt att kosta dig? Det kan du läsa mer om här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om riksdagens beslut?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.