Måndag 27 Jun
Stockholm

KLART: Ny skatt ska ersätta tv-avgiften från och med 2019

Sveriges Television, pengar och tv-apparater
Tv-avgiften kommer att ersättas med skatt från och med 2019. Foto: Jessica Gow/TT, Grøtt, Vegard/Scanpix/TT

Det har pratats mycket fram och tillbaka om radio- och tv-avgiften ska slopas eller inte. Nu är det däremot klubbat och klart. 2019 ersätts avgiften och kommer att dras av på skatten.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Från och med den första januari 2019 kommer en ny skatt tillträda i Sverige, nämligen en ny avgift – public service-avgiften, rapporterar TT. 

Ersätter gammal avgift 

Den nya public service-avgiften kommer att ersätta den nuvarande radio- och tv-avgiften, och kommer att dras på skatten av alla personer som är över 18 år och har en beskattningsbar inkomst. 

Godkänt av kulturutskottet 

Förslaget att ersätta den nuvarande radio- och tv-avgiften har sedan tidigare föreslagits av regeringen. Förutom att föreslå att avgiften skulle ändras till en skatt, föreslog de även att perioden för sändningtillståndet ska vara i tio år och efter det i åtta år, uppger TT. 

Nu har alltså riksdagens kulturutskott godkänt förslaget och har dessutom ändrat lite i regeringens förslag när det gäller tillståndsperioden. Utskottet vill att den första perioden inte ska vara tio år, utan istället sex år med start från 2020. 

Så här mycket får vi betala

Den nya public service-avgiften som kommer att dras som skatt från de personer över 18 och som har en beskattningsbar inkomst, kommer att bli 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett satt tak.  

Under nästa år, 2019, kommer det totalt att röra sig om drygt 1 300 kronor per person och per år. 

De personer som har en lägre inkomst kommer att få en reducerad avgift av den nya skatten, rapporterar TT

Flera jobb kommer gå förlorade 

Att radio- och tv-tjänst framöver kommer att dras på skatten leder till att de drygt 100 personer som jobbar på Radiotjänst AB kommer att bli arbetslösa. Från och med 2019 är det Skatteverket som kommer att ta över. Det är ännu inte känt hur de 120 arbetarna på Radiotjänst kommer att ersättas, skriver Aftonbladet

Så snart kommer alltså breven från Radiotjänst AB eka tomt i din brevlåda. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om det par som åtalades för att inte ha betalat radio- och tv-avgiften. Det kan du läsa mer om här!

Tycker du att det är bra att avgiften ska gå på skatten?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.