Kirurg med munskydd och handskar
Plastikkirurgerna varnar nu för att bröstimplantat kan orsaka cancer - Foto: Bildkälla: Unsplash

Plastikkirurgerna varnar – bröstimplantat kan orsaka cancer

Totalt 615 fall av cancer har upptäckts hos personer som opererat in bröstimplantat enligt en ny undersökning. Plastikkirurger världen över varnar nu för den farliga cancersjukdomen.


Breast implant-associated anaplastic large cell lymphoma (BIA-ALCL) är en typ av cancer som ökat bland personer med bröstimplantat. Den första rapporten som varnade för BIA-ALCL kom in till American Society Of Plastic Surgeons (ASPS) år 1996.

Cancer som utvecklas på grund av bröstimplantat

BIA-ALCL är en ovanlig behandlingsbar typ av lymfomcancer. En lymfom är en typ av tumör som i det här fallet drabbar immunsystemet. Sjukdomen utvecklas i området runt ett inopererat implantat och drabbar alltså inte körtlarna i bröstet. 

Tidsspannet mellan det att en person genomfört en bröstoperation tills att cancern upptäcks genom symptom som svullnad och värk kring implantatet ligger på 8 till 27 år. Snittet ligger på 9 år tills att cancern går att upptäcka. 

Trots att det ännu inte är vetenskapligt bevisat tror många plastikkirurger att sträva bröstimplantat kan vara en anledning till uppkomsten av denna ovanliga cancersjukdom. Dessa bör därför inte vara ett möjligt alternativ hos plastikkliniker menar ASPS. 

Sjukdomen har drabbat 615 personer

Sedan september 2017 har tolv dödsfall knutits an till BIA-ALCL skriver Bergens Tidende

Den 2 november 2018 medgav ASPS att det finns 615 anmälda fall kvinnor med bröstimplantat drabbats av cancer. 

Enligt statistik från ASPS blir 1 av 30 000 personer som opererat in bröstimplantat diagnosticerade med sjukdomen, men alltså oftast först nio år efter operationen ägt rum. 

Nyheten har även nått svenska experter

Oron kring cancersjukdomen har spritt sig över landsgränserna och blivit en internationell nyhet som rör upp många känslor och dessutom öppnar för kritik gentemot skönhetsoperationer. 

I Sverige har läkemedelsverket uttalat sig så här angående BIA-ALCL:

"Läkemedelsverket samverkar med övriga svenska myndigheter, såsom Socialstyrelsen och IVO, för att ta ställning till eventuella åtgärder på den svenska marknaden. Läkemedelsverkets bedömning är att det ännu är för tidigt för att gå ut med en rekommendation för den svenska marknaden."

Visste du att din blodgrupp kan ha betydelse för om du löper hög eller låg risk för att få cancer? Läs mer om det här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.