Tisdag 15 Jun
Stockholm

Nya mystiska uppgifter om missionären John Allen Chaus död

En ö i havet, två män i en kajak
John Allen Chau mördades på ön Norra Sentinel. Foto: Gautam Singh/TT, @johnachau/Instagram

Under mordutredningen av John Allen Chaus har polisen fått nya uppgifter om ett mystiskt amerikanskt par och om en väska som ska ligga gömd på ön Norra Sentinel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 17 november dödades den kristna missionären, John Allen Chau, av pil och båge av en lokal stam på den isolerad ö Norra Sentinel utanför Indien. Sedan dess har en mordutredning påbörjats av den indiska polisen och man har scoutat ön för att planera återhämtningen av Chaus kropp.

Nu säger polisen att de tre fiskarna som hjälpte John Allen Chau att komma till Norra Sentinel, har gripits och förhörts. Fiskarna har sagt att Chau gömde sin väska någonstans på ön den 16 november under hans första besök, det rapporterar Hindustan Times.

Väskan innehöll pass, kläder, första hjälpen, vitaminer och andra saker som han tog med sig från USA. 

Mystisk väska 

– Vi vet inte vad som har hänt med väskan Chau gömde på ön. Det är möjligt att väskan fortfarande finns kvar där. Chau fruktade att han skulle skjutas igen och behöll också saker som verktyg och medicin för att sluta blöda och för att förhindra blodpropp, säger en icke-namngiven polis till Hindustan Times. 

De tre fiskarna ska också ha sagt till polisen att efter att sentileserna hade skjutit mot Chaus kajak och (en av pilarna träffade för övrigt hans bibel), förstört hans kajak. Det gjorde att amerikanen tvungen att simma 300-400 meter för att komma fram till båten där fiskarna väntade.

John Allen Chaus väska tros vara gömd på ön Norra Sentinel. Bildkällor: TT, @johnachau/Instagram


I Chaus anteckningar så skrev han "Jag är rädd, jag vill inte dö. Är det klokare att lämna ön och låta någon annan ta min plats och predika guds budskap?".

En av fiskarna säger också att Chau klädde sig som en sentiles innan hans andra besök till ön. Han trodde att det skulle vinna deras tillit. Det andra besöket på ön den 17 november blev också dagen han mördades i ett pilregn.

Fiskarna menar också på att Chau planerade att stanna på ön i flera månader.

Ett polisteam som har scoutat ön från vattnet återvände under måndagen och rapporterade att en grupp sentileser hade gömt sig uppe bland träden för att hålla ett öga på polisen. 

Indisk polis jagar ett amerikanskt par

Hindustan Times skriver också att polisen nu intresserar sig för ett mystiskt amerikanskt par som träffade John Allen Chau Port Blair, i Andamanernas huvudort, flertalet gånger innan han åkte till Norra Sentinel. Chau har noterat mötena med paret i sina efterlämnade anteckningar och beskrivit deras mötesplats som ett ”safehouse”. 

Enligt Hindustan Times ska det amerikanska paret vara en 53-årig kvinna från Tennessee och en 25-årig man från Colorado. De ska ha varit på Andamanerna mellan 5 och 10 november och träffade Chau i ett hus som ägs av en man som just nu förhörs av polis.

– Utifrån Chaus anteckningar och förhören tyder utredningen hittills på att han under sina möten med de här människorna blev motiverad att åka till ön och introducera kristendomen för sentineleserna, säger en annan polis till tidningen.

John Allen Chaus vänner och familj har en fortsatt tro om att han lever vilket Nyheter24 skrev om här.

Tror du att John Allen Chau fortfarande lever?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela