Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ung skådespelare misstänkt för grovt bedrägeri – mot äldre

- 17/12/2018, 22:34 -

Det var i förra veckan som en ung hyllad skådespelare ska ha anhållits misstänkt för grovt bedrägeri. Orsaken ska vara att han lurat äldre personer på pengar. Brottet ska ha begåtts samma dag som han blev misstänkt, och nu är han häktad.

Mannen är en ung skådespelare och har fått mycket goda ord om och till sig för insatserna i sin bärande roll i en ny svensk, mycket hyllad, film, rapporterar Aftonbladet.

Vad handlar det misstänkta bedrägeriet om?

Misstankarna mot skådespelaren handlar om grovt bedrägeri, som också fått honom häktad. Och enligt dessa misstankar ska han ha lurat äldre personer på pengar med en specifik metod.

Den metod som ska ha används kallas vishing och går ut på att komma åt personlig bankinformation från offren via telefon. Exempelvis kan det handla om att bedragaren ringer och utger sig för att vara offrets bank eller telefonoperatör, och på så vis komma åt informationen som behövs för att stjäla pengar.

– Man tror att man godkänner ett avtal men i själva verket ger man extern access till sina konton. Sen inser man inte att man blivit lurade förrän det saknas pengar. Framförallt är det äldre som utsätts, säger åklagaren i ärendet till Aftonbladet.

Hur går det till?

Enligt åklagaren i ärendet ger man under samtalets gång tillåtelse till bedragaren att skapa ett nytt bank-id.

– Under samtalet förmår man den som man pratar med att genom att använda sin bankdosa, eller bank-id, godkänna att ett nytt bank-id skapas. Genom att man gör det kan bedragaren sedan ta kontroll över målsägandes konto och föra över pengar, tömma konton på deras besparingar. Den olovliga identitetsanvändningen består i att man använder sig av ett falskt bank-id. Man utger sig för att vara den här personen och det tillvägagångssättet gör att man bedömer det som grovt, säger åklagaren.

Detta är också av denna anledning som den här metoden rubriceras som grovt bedrägeri med hjälp av olovlig identitetsanvändning.

Ytterligare en gärningsman

I skådespelarens fall ska det handla om att han med en medhjälpare lurat till sig ett bank-id av ett offer, och på så vis också fått tillgång till offrets bankkonton, enligt Aftonbladet.

Kom till kännedom och nekar brott

Åklagaren vill dock inte berätta hur polisen fått nys om den misstänkta skådespelaren och medhjälparens handlingar, inte heller om det rör sig om flera än ett offer. 

– Hur det här kom till kännedom vill jag inte kommentera i nuläget, säger åklagaren till Aftonbladet.

Och skådespelaren försvarare kan inte säga särskilt mycket eftersom han inte är tillräckligt informerad om polisens misstankar mot skådespelaren.

– Min klient är häktad och nekar till brott, säger han. Vi vet väldigt lite som försvarare och klient i det här fallet, ovanligt lite skulle jag säga, säger försvararen till Aftonbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om tjuvarnas knep, som är att lägga potatis utanför offrets dörr. Här kan du läsa mer om varför.

Har du någon gång blivit bestulen?