Tisdag 25 Jan
Stockholm

YouTubes nya stjärnskott Josefin, 26, hjälper dig att sova

Vem kan motstå lite hjärnorgasm? Viskningar och lätta klappningar på olika objekt – så hjälper Josefin ASMR sina 12 000 prenumeranter att somna om nätterna. Nu åker hon runt i landet och pratar om fenomenet – ASMR.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är många som inte vågar satsa på sina sociala medier-drömmar eftersom nätklimatet kan vara en skrämmande plats. Men tänk att vara en mediaprofil som viskar i mikrofoner och fladdrar med fingrarna i videos? Josefin ASMR, 26, har över 12 000 prenumeranter på Youtube och karriären går framåt för varje dag. 

Nyheter24 pratade med Sveriges nya YouTube-stjärna om karriären hittills och hur idén med kanalen kom till. 

– ASMR, autonomous sensory meridian response, handlar om att göra olika ljud och gester som framkallar olika känslor i kropp, själ och sinne. Det får människor att slappna av, sova bättre och känna sig trygga. Jag vill ge tillbaka till communityn som gett så mycket till mig, berättar Josefin. 

Josefin firar två år av ASMR efter nyår. Bildkälla: Josefin ASMR

Borta bra, men hemma bäst?

"Trigger"-drottningen gjorde en flytt från Göteborg till Oslo för kärleken våren 2015, men efter två år i staden blev det dags att återvända hem till Halland igen. Mot förmodan blev Josefin sjukskriven på grund mental ohälsa. Därför valde Josefin, under hösten 2017, att satsa på det som gett henne hopp och ro när hon behövde det som mest – ASMR.

– Innan jag började med ASMR gjorde jag skönhetsvideos som det inte gick så bra för. De flesta gör ASMR på engelska, så jag tänkte att jag istället kunde göra det på svenska eftersom communityn är liten i Sverige, förklarar hon. 

Josefin är bland de största svenska "ASMRtisterna", som de kallas, på YouTube idag och en av de få som endast valt att satsa helt på ASMR. 

Brottas med olika samhällsideal

Som många unga vuxna har Josefin brottats med olika samhällsideal som idén om vart man ska befinna sig i livet som 26-åring. Hennes brinnande passion för att hjälpa människor och ren nyfikenhet av människors tänkande har lett till yrken som barnskötare och till studier inom psykologi. Men ingenting känns mer rätt för henne än ASMR-äventyret på YouTube.

– Det är fler som hittar till min kanal nu och som gillar det jag gör och det gav mig bekräftelsen jag behövde för att fortsätta. Jag älskar att jag kan kombinera kreativt arbete med att hjälpa människor. 

"Viktigt att känna till mina största utmaningar"

Josefin höll nyss i "ASMR för musikhjälpen", en insamling till Musikhjälpen för årets tema om allas rätt att funka olika. Hon har även framträtt i P1 med Love Lyssarides, P4 med Johan Davidsson och gästade senast i Musikhjälpen med Daniel Adams-Ray och Miriam Bryant. Men att vara bland de enda som representerar ASMR-communityn i Sverige och som får prata om fenomenet i media är inte alltid lätt. 

– Jag blir lätt utmattad så det är viktigt för mig att våga bromsa ner ibland. Jag jobbar mycket med struktur och är noga med rutiner. Det viktigaste för mig är att känna till mina största utmaningar och på så sätt kunna hantera prestationsångest och stress, berättar hon. 

Utrustningen som Josefin använder kostar över flera tusen kronor. Bildkälla: Josefin ASMR

Kanalen når främst unga 

Tungvrickare är vanligt bland ASMRtister – och en personlig favorit för Josefin. Hon tycker om att skapa videos som hon själv gillar att kolla på, däribland fingrar som lätt slår på olika objekt och upprepande ord som snabbt viskas. 

Men hur livnär man sig på YouTube när det kommer till ett ämne som ofta missuppfattas? 

– Jag kan inte överleva på ASMR än. Jag lägger helt klart ner mer tid och pengar än vad jag tjänar just nu, men det är det värt.

Josefins kanal når främst unga vuxna mellan 18-24 år. Eftersom hon gör sina videos på svenska får hon främst tittare från Sverige.

– Ibland får jag konstiga förfrågningar som att göra videos på fötter eller att använda latexhandskarna som jag använder i vissa videos till "något annat", suckar och fnittrar hon samtidigt. 

Miljonfrågan – Är ASMR sexuellt? 

Josefin berättar att den vanligaste missuppfattningen med ASMR är att det är sexuellt. Hon berättar att det självklart finns dem som gör ASMR med den avsikten, men att det egentligen inte alls finns någon koppling mellan de två. 

– En forskare berättade en gång att hjärtslagen egentligen går upp när man kollar på sexuella bilder, medan hjärtslagen går ner när man kollar eller lyssnar på ASMR – man blir avslappnad istället för upphetsad. Har man inte den kunskapen blir det självklart svårt att förstå sig på fenomenet, säger Josefin. 

Josefin hoppas på att det forskas mer om ASMR i framtiden. Bildkälla: Pixabay

Hon berättar att närstående stöttar hennes passion och att det egentligen bara är den äldre generationen som inte riktigt förstår sig på det. Men alla andra på hela vida webben då? 

– Ju mer personlig man är, desto mer ammunition ger man nättrollen. Men jag har slutat bry mig om det eftersom jag förstår att det oftast handlar om okunskap. 

ASMR för barn

Det glittrar i ögonen när Josefin pratar om föräldern som tackade henne för videosen som hjälpt sitt barn att somna om nätterna. Josefin känner igen sig i det eftersom kärleken för ASMR växte fram när hon var liten – trots att hon inte förstod det just då. Hon pratar om nerverna som kittlar under hyn när hon blir masserad eller kliad på ryggen och en trygg känsla som väller över – ett klassiskt exempel på ASMR. 

Men det är inte alla som upplever den magiska sensationen som Josefin passionerat talar om. Här tipsar Josefin om hur du också kan få uppleva det roliga: 

– Målet ska inte vara att uppleva sensationen, men att bli avslappnad. Mitt tips är att mitt på dagen sätta sig bekvämt och spela ASMR. Då blir det ingen press att slappna av eller att somna. Glöm inte heller att ha ett öppet sinne. 

Många prenumeranter tycker om ljudet av skum på mikrofoner. Bildkälla: Josefin ASMR

Vill ta sin kanal några steg längre

Josefin planerar att ta sin kanal till nya höjder med verktyg som live-streaming, collabs och kanske även en egen podd.

Idag är hon aktuell med sitt julkalender-tema på YouTube där hon lägger upp en ny video varje dag fram tills jul. Hon hoppas att hennes kanal kan öppna upp för diskussion och inspirera andra till att våga vara sig själva.

– Jag vill överträffa förväntningarna hos andra och mig själv. ASMR har spelat en sådan stor roll i mitt liv att jag nästan inte kan leva utan det. Livet är kort och vi måste därför våga satsa på våra drömmar när vi väl har chansen. Låt nästa år bli ditt år!

Om du undrar hur ASMR kan se ut och låta, klicka då på videon högst upp! 

Vill du veta mer om ASMR? Nyheter24 har rapporterat om det här! 

Brukar du kolla på ASMR?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela