Stockholm

Ikeas nya miljösatsning: Slutar med alla engångsprodukter i plast

Sugrör i burk, IKEA flaggor och skylt (bilden är ett montage)
Inför 2020 satsar IKEA på att sluta all med engångsplast – som sugrör och bestick – för att värna om miljön. Foto: Bildkälla: Johan Nilsson/TT och Jessica Gow/TT

IKEA väljer att satsa lite extra på miljön med målet att sluta producera engångsartiklar – som sugrör och bestick – gjorda av plast inför 2020.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu kan äntligen den lilla klimatsmarta filuren inom dig fira! I ett pressmeddelande tidigare imorse gick Ikea ut med den stora nyheten om att inte längre producera engångsartiklar, som sugrör, tallrikar, fryspåsar och soppåsar, av plast från och med 2020, rapporterar Smålänningen. 

Rätt passande tajming eftersom EU igår röstade igenom plaststrategin som innebär produceringsförbud av engångsartiklar gjorda av plast – som står för 85 procent av föroreningarna på Europas stränder. Läs mer om det här.

Kreativa lösningar

Ikea har tidigare kommit på lösningar som de hoppas ska förbättra livet för människor och miljön. Hållbarhetsstrategin är en plan som de jobbar ständigt med och innebär bland annat att de ska använda matsvinn till att odla sallad i containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg. 

Ikeas matlåda i glas med bambulock gjorde även stor succé bland konsumenterna i höstas. Dessutom blev varuhusen i Stockholm först med fossilfria hemleveranser. Företaget gick även med i initiativet NextWave som jobbar med att förhindra plastförorening i haven genom att samla in plastavfall som riskerar att hamna i haven – och i istället återanvända det som resurs i produktionen. 

– Vi kommer att satsa ännu mer på att inspirera och ge våra kunder möjlighet att leva ett mer hållbart liv hemma, säger Lena Pripp-Kovac, hållbarhetschef för Inter IKEA Group, i ett pressmeddelande den 30 november 2018.  

Nyheter24 pratade även med Nina Fall, vice hållbarhetschef för IKEA Sverige, som tillägger: 

– Vi tar bort alla engångsartiklar i plast 2020 och kommer endast sälja produkter gjorda av förnybart eller återvunnet material senast 2030. Utmaningen är bland annat att få tillgång till säkert och användbart material som människor kan ha råd med.

Det ser ut som att företaget har stora planer inför 2019 och för framtiden som de hoppas gör stor succé för både miljö och människor. 

Nyheter24 rapporterade om EU:s förbud mot engångsartiklar i plast här! 

Tänker du på hur mycket plast du använder?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.