Eu, sugrör, tops
EU-kommissionen har röstat igenom att förbjuda engångsartiklar i plast. - Foto: Pixabay

Klart: EU förbjuder flera engångsartiklar i plast

Det är snabba puckar i Europaparlamentet i Bryssel. Tidigare i år föreslog man att förbjuda produktion av engångsartiklar i plast, och under onsdagen röstade EU-kommissionen igenom förslaget – no more plastic products.


I maj tidigare i år lade EU-kommissionen fram förslaget om att förbjuda produktion av flera olika engångsartiklar i plast, bland annat plastbestick, sugrör och tops. 

Vid en omröstning i oktober röstade majoriteten av EU-parlamentets ledamöter för ett förbud. 571 var för förbudet, 53 emot, och 34 lade ner sina röster. När röstningen var avklarad diskuterades frågan i EU:s ministerråd. 

Under onsdagen kom det slutgiltiga beskedet från EU – engångsartiklar i i plast får inte längre produceras.  

Världens största plaststrategi 

Att förbjuda engångsplats är ett led i världens första omfattande plaststrategi. Den ska skydda medborgare och miljö från de föroreningar plast för till, samtidigt som det ska främja tillväxt och innovation, skriver EU-kommissionen.

I dag är artiklar av engångsplast något av de vanligaste som ligger och skräpar i naturen. 

"Jag välkomnar varmt dagens ambitiösa överenskommelse om vårt förslag från kommissionen att minska engångsplaster. Detta avtal hjälper verkligen vårt folk och vår planet. Européer är medvetna att plastavfallet är ett enormt problem och EU som helhet har visat sant mod att ta itu med det, vilket gör oss till den globala ledaren när det gäller att hantera plastskräp", säger EU-kommissionens förste vicepresident Frans Timmermans i ett pressmeddelande. 

Han fortsätter:

"Det är lika viktigt att vi med de lösningar som vi enades om idag också driver en ny cirkulär affärsmodell och visar vägen framåt för att sätta vår ekonomi på en mer hållbar väg". 

Dessa produkter förbjuds 

Plastföroreningarna på Europas stränder är skyhöga. Produkterna som nu inte får produceras är: 

  •  Plastbestick 
  • Sugrör 
  • Tops 
  • Plasttallrikar
  • Plastmuggar
  • Ballonger
  • Fiskeredskap 
  • Cigarettfilter. 

Totalt utgör dessa 85 procent av föroreningarna på Europas stränder.

"Det finns en tydlig uppmaning från allmänheten, och EU:s medborgare, om att vidta åtgärder för att stoppa plastföroreningar och det är på tiden att våra politiker hörsammar det. Det är nu upp till Sverige att sätta ambitiösa nationella reduktionsmål för produktion och konsumtion av engångsplast", säger Rosanna Endre, havsansvarig på miljöorganisationen Greenpeace i ett pressmeddelande.

Minska plast på andra produkter

Den nya lagen innebär också att EU:s medlemsländer måste minska på plast i muggar och lock i diverse förpackningar. 2030 ska även 30 procent av plastflaskorna bestå av förnybara material, skriver EU-kommissionen i pressmeddelandet.

EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att beslutet är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trump Media varnar för nakenblankning

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.