Fredag 18 Jun
Stockholm

Lokförarens uppskattade gest– sänkte farten för att visa julbelysning

Julbelysning, Filip Palmqvist
Lokförarens fina gest– sänkte farten för att visa julbelysning. Foto: Privat

Att sprida ljus och julstämning är något som SJ gjort till tradition för sträckan mellan Stockholm och Duved. Nu berättar en av lokförarna om den omtyckta gesten som fått enorm spridning på Twitter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du någonsin suttit på ett tåg, när ljuset plötsligt släcks ner, farten avtar och lokföraren förvarnar om att ett vackert upplyst hus snart kommer synas från fönstret bredvid dig. Det hände för de personer som under fredagseftermiddagen den 14 december satt på tåget mellan Stockholm och Duved. 

Nyheter24 har tagit reda på allt om tågförarens fina gest och hur SJ gjort det till en tradition att visa julbelysningen i Hälsinge-Nybo. 

Händelsen har fått spridning på Twitter

Genom ett inlägg som en person skickade till SJ AB på Facebook så har händelsen fått mediernas uppmärksamhet. Även på Twitter har ett liknande inlägg publicerats senaste veckan och fått 3,570 gilla-markeringar och delats 266 gånger.  

Elin Grelsson Almestad skrev om den fina gesten på Twitter. Bildkälla: Twitter

"Sitter på 17.01-tåget från Sthlm C mot Duved. Vi fick precis en guidad tur med julbelysning, föraren både förvarnade, släckte ner och sänkte farten för att visa ett helt otroligt hus. Pluspoäng till föraren som bjöd på ”det lilla extra”, skrev en Facebookanvändare i ett inlägg

Har blivit en tradition

Enligt en av lokförarna som brukar köra sträckan Stockholm – Duved, Filip Palmqvist, har guiden av villan blivit något av en tradition. 

– Så länge som jag har kört så har vi gjort såhär varenda år i december, berättar han för Nyheter24.

När vi ställer frågan om de saktar ner för att visa huset varje dag i december svarar han att tågpersonalen brukar påminna lokföraren när de närmar sig. 

– De som arbetar på tåget brukar påminna oss lokförare om att sakta ned och göra proceduren. 

Så det som från början var en persons hyllning till SJ och lokföraren är något som görs varje dag och varje år, hela december månad. 

Guiden av den utsmyckade "julvillan" har blivit en tradition. Bildkälla: Privat

"Det brukar vara väldigt uppskattat"

Lokföraren Filip berättar att han sällan hör det själv då han inte interagerar så mycket med passagerarna men att reaktionerna från de som sitter ombord under den guidade turen är mestadels positiva. 

– Det brukar vara väldigt uppskattat och bli prat om det bland passagerarna på tåget. 

Vi hoppas att denna tradition får leva vidare och att, lokförarna, SJ och personerna som bor i villan i Hälsinge-Nybo fortsätter sprida julstämning.

Nyheter24 har tidigare skrivit om familjen som spenderat 300 000 kronor på julbelysning till sitt hus och trädgård. Läs mer om det och se bilder här!

SJ
/
Jul
Kommentera
Kopiera länk
Dela