Akademiska sjukhuset i Uppsala
Mannen som misstänktes vara drabbad av ebola är inte smittad - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Stina Stiernkvist/TT

Patienten som befarades vara drabbad av ebola är inte smittad

Den person som misstänktes vara drabbad av den allvarliga sjukdomen ebola, är inte smittad. Det skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande under fredagskvällen.


Tidigare under fredagen rapporterades det om att en man i Uppsala län misstänktes ha smittats av den allvarliga sjukdomen ebola. Han hade vistats i östafrikanska Burundi under några veckor och nu fått symptom som bland annat bestod av blod i avföringen och kräkningar. 

Nu visar prover att mannen inte är smittad av ebola. Han har inte heller smittats av gula febern, denguefeber, rift valley eller marburg. 

”Den unge man som sökte sig till Lasarettet i Enköping med symptom som bland annat innefattade blod i avföringen och kräkningar är inte smittad av ebola. Detta visar provresultat”, skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Patienten har varit isolerad på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Under dagen ska hans tillstånd förbättrats. 

Stängde igen akutmottagningen 

Mannen sökte först vård hos Lasarettet i Enköping, men fick köras med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala kort därefter. Det var här som man började misstänka att kunde ha drabbats av ebola. 

I samband med detta så stängde Lasarettet i Enköping igen och personerna som befann sig där har varit isolerade, fram tills nu. Akutmottagningen kommer att öppnas igen vid cirka klockan 22.

Nyheter24 har tidigare skrivit om vilka symptom som kännetecknar ebola. Det kan du läsa mer om här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

Polis utreder dubbelmord i Gävle

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.