Ett misstänkt fall av ebolasmitta i Uppsala län

- 04/01/2019, 13:15 -

På lasarettet i Enköping har man upptäckt ett misstänkt fall av ebola. Akutmottagningen har stängts och patienten är isolerad.

Man har upptäckt ett misstänkt fall av ebola på lasarettet i Enköping. Uppgifterna kommer från Region Uppsala i ett pressmeddelande. 

Lasarettets akutmottagning har stängts och patienten har nu isolerats. 

Personal som varit i kontakt med patienten har omhändertagits 

Patienten har förflyttats till Akademiska sjukhuset i Uppsala och vårdas nu på infektionskliniken. Som en säkerhetsåtgärd har även personal som träffat patienten i Enköping omhändertagits. 

Patienter i Enköping hänvisas till primärvården

Om man tänkt besöka akutmottagningen i Enköping hänvisas man istället till primärvården, alternativt till Akademiska sjukhusets akutmottagning. Man kan också vända sig till Västmanlands sjukhus i Västerås.

Provsvaren kommer under kvällen

Fallet gäller alltså ett misstänkt fall, vilket innebär att man nu inte kan säkerställa att det är ebola. Provsvaren väntas komma under kvällen, enligt SVT

Symptom för ebola

De vanligaste symptomen för ebola är: 

  • plötslig feber
  • ont i muskler och leder
  • huvudvärk
  • halsont
  • röda ögon

Symptomen upplevs vanligtvis mellan 2-21 dagar efter att man smittats av virustet. De första symptomen kan påminna om influensa, enligt Vårdguiden. 

Var finns ebola? 

Ebolaviruset upptäcktes för första gången någonsin 1976 i Demokratiska republiken Kongo. Viruset finns naturligt i regnskogsområden söder om Saharat. Man tror att flyghundar, en typ av fladdermus, bär på viruset. 

Ebola fick ett stort utbrott mellan 2014 till 2016 i Västafrika, enligt Vårdguiden. Guinea, Sierra Leone och Liberia är några av de länder som drabbades hårdast. 2016 förklarades alla tre länder som fria från ebola, enligt Folkhälsomyndigheten