granar ligger ner i snön, en äldre tant går
Julgranar kan slängas på särskilda upphämtningsplatser - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här slänger du julgranen – annars riskerar du fängelsestraff

Julen har nått sitt slut och det är dags att städa bort pyntet från hemmet. Och under dagarna slängs massvis med julgranar, men vart ska man egentligen slänga den? Nyheter24 reder ut och guidar dig till en bötesfri julstädning.


Det är först den 13 januari som tjugondag Knut infaller, då man enligt tradition slänger ut julgranen från hemmet i samband med sång och dans. 

Men kort efter jul och nyår väljer många att städa bort dekorationerna från sina hem. Därför är det väldigt många julgranar som dumpas och kastas ut. Men det många inte tänker på är att det kan vara olagligt. 

Kan leda till fängelsestraff

Slänger man julgranen rätt ut på gatan eller lämnar den ute i skogen så räknas det som nedskräpning, vilket inte är tillåtet enligt svensk lag. Ett brott som kan straffas med böter eller till och med ett år i fängelse!

Men var lugn, det finns ganska många sätt att säga adjö till sin gran på ett schysst och lagligt sätt. Bor du i en lägenhet bör du fråga fastighetsägaren om du kan slänga den i ett grovsoprum. Annars är det vanligt att fastighetsvärdarna hyr in containrar där man kan lägga sin gran.

Julgranar kan ge el och värme till hushåll

Går inte det så kan du lämna den på en återvinningscentral, där den ska sorteras som trädgårdsavfall. Det är det bästa sättet om du vill tänka på miljön, då den kan flisas ner, eldas upp och ge el och värme till hushåll. 

Annars finns det specifika upphämtningsplatser som kommunen anordnar. De är tydligt skyltade och finns på ett flertal platser runt omkring i landet.

Finns många alternativ

Bor du i hus så erbjuder vissa sophämtningsföretag att hämta upp din julgran mot en avgift. Den läggs sedan på den vanliga sophämtningsavgifter. 

Har du en plastgran och vill slänga den? Då kan du lägga den i soprummet under "brännbart". Annars så kan du bara fälla ihop den och lägga den i källaren eller på vinden, så kan du ta fram den till nästa jul igen!

Julgranar kan slängas i vissa grovsoprum, återvinningscentraler eller på uppmärkt uppsamlingsplatser. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Vill du veta mer om historien kring tjugondag Knut och varför vi firar det? Då ska du läsa i artikeln här!

Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Slänger du julgranen på ett schysst sätt?
Tack för din röst!