Experten: 11 tips till dig som är ny jobbet

- 14/01/2019, 22:39 -

Kanske inleder du 2019 med ett nytt jobb? Hur gör man egentligen för att få en bra start på nya jobbet? Nyheter24 har pratat med beteendevetaren Nina Jansdotter som ger 11 tips på hur du bör bete dig på nya arbetsplatsen.

Nytt år med många nya möjligheter. Är du en av de som inlett året med ett nytt jobb? De flesta börjar nu förtiden ett jobb med en provanställning på en viss period. Du har kort tid på dig att visa vem du är.

Det kan vara bra att förbereda sig för ett nytt jobb. Men hur? Nyheter24 har listat 11 tips med hjälp av beteendevetaren, karriärcoachen och personliga coachen Nina Jansdotter.

1. Läs på om företaget

Mellan intervjun och första dagen på nya jobbet kan det vara bra att läsa på lite om företaget som du ska börja på. Att ha lite koll på det du ska representera uppskattas.

2. Vad förväntas av dig?

Försök ta reda på vad som förväntas av dig som medarbetare, då det inte alltid är något du får veta direkt.

– Ställ frågor och ta reda på vad som förväntas av dig. Både innan första dagen men också med tiden, säger Jansdotter till Nyheter24.

3. Fokus: Du och jobbet – endast

Absolut, det är viktigt att vara snäll mot andra. Men när du skaffat dig ett nytt jobb är det endast du och nya jobbet som bör vara i fokus. Det är alltså inte läge att exempelvis börja renovera huset hemma eller att dra igång en flytt när det är dags för ett nytt jobb. 

– Man ska heller inte boka in massa saker på fritiden. All energi behövs för de nya sammanhangen och man blir så trött av alla nya intryck, fortsätter hon till Nyheter24.

4. Sociala koder

Den tuffaste men viktigaste biten är det sociala. Och du kommer längre än vad du tror genom att observera, innan du väl ger dig in i leken. 

– Skämtar man? Vem skämtar man då med? Och om vad? Kolla sammanhanget, det är riktigt viktigt!

Dresscode är också viktigt. Vad har folk på sig? När du blir mer accepterad så kan du vara dig själv lite mer. 

– Vi är flockdjur. Och ska du vara med i en flock så måste du visa att du är lite lik de som är i flocken. Inga extrema åsikter i början. Det kan du kosta på dig när du väl fått din ok-stämpel, säger Jansdotter.

5. Jobba över eller inte?

– Är det den kulturen att man jobbar över på nya arbetsplatsen så gör du det också. Lär dig sen att jobba smart. Gör det du ska, men se till att chefen ser att du har presterat, menar Jansdotter.

6. Våga fråga

Det finns alltid en (mer eller mindre) förståelse för att du är ny på en arbetsplats. Och egentligen så är du ny på jobbet under hela ditt första år, eftersom du innan ett år har passerat inte har varit med om alla traditioner och liknande. Men man får lov att göra misstag och det är bättre att fråga än att göra fel.

– Gränsen för att vara jobbig är dock hårfin. Det gäller att ha skarpa ögon och stora öron. Ta in så mycket som möjligt för att slippa fråga för mycket.

Det kan vara bra att fråga din första dag vem du ska fråga, den dagen du behöver hjälp. 

7. Neutral 

En fallgrop som du kan hamna i (utan att ens märka det) är att du hängt på fel gäng. Det bästa är att inte linjera med någon alls i början, utan att bara försöka vara helt neutral.

– Det är så lätt att hamna i "vi som hatar chefen"-gänget, som du kanske bara tyckte var lite trevliga. Så blev du istället en av dem. 

Ta medvetna beslut om vem du vill umgås med, för dina nya bästisar har troligen fiender. De fienderna blir då även dina fiender. Och fiender vill du inte ha på nya jobbet!

8. Revir

Du är ny på en arbetsplats, men för dina arbetskamrater är inget nytt förutom du. Kaffemuggen du tar kanske är någons? Eller vems plats satte du dig på nu?

– Kanske råkar du ta någons parkeringsplats. Det stod ingen skylt, men alla vet att det redan är "någons", påpekar Nina Jansdotter till Nyheter24.

Det kan låta ansträngande, men fråga gärna en extra gång. Så att du får chansen att "göra som alla andra".

  • Är det okej att ta vilken mugg som helst?
  • Kan jag sitta på den här platsen eller brukar någon sitta här?
  • Hur brukar ni göra med lunch? Går ni ut och äter eller tar ni med matlåda?

9. Försiktig med förbättringsförslag

Att komma med förbättringsförslag är tyvärr inte alltid populärt, trots att idén kanske är toppen.

– Vänta alltid med att komma med förslag på något som ska förbättras tills du fått ok-stämpeln, då tyvärr många är hemmablinda och inte ser att det är en bra idé. Utan kanske mer "vem är det som kommer här och tror något".

10. Personlig – inte privat

Det är viktigt att alltid vara sig själv, men undvik att lämna ut dig. 

– Det är skillnad på att säga att man ligger i skilsmässa än att berätta hela historien kring vad som lett till att det blivit skilsmässa, menar Jansdotter.

11. Se dig själv i betraktarens ögon – du är ett hot

Som ny är du alltid ett hot mot någon. Kanske inte just att du kommer göra ett bättre jobb och ta någons tjänst. 

– Alla har sina roller och när du kommer blir det en förändring. Är du värsta lustigkurren? Vad kommer då den som var roligast på jobbet känna när du kommer? Blev det en tävling nu?, skrattar Jansdotter till Nyheter24.

Vill du det här?

Dessa 11 tips är såklart inte något du behöver följa slaviskt. Men att ha dem i bakhuvudet kan hjälpa dig att hitta din plats snabbare på nya jobbet.

Och tillslut, glöm inte att din provanställning även är en provperiod för dig. Vill du det här? Blev det bra för dig eller behöver du göra om dig själv för att få vara med? Då är det nog inte rätt för dig. Kanske kan det då vara läge att söka dig till något annat? För trots allt runt omkring är ju det absolut viktigaste är att du mår bra.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 11 tips som kan hjälpa dig att hålla ditt nyårslöfte. Här kan du läsa mer om det.