Nina Jansdotter, fyrverkerier
Så håller du ditt nyårslöfte - Foto: Privat / Pixabay

Experten tipsar: Så lyckas du med ditt nyårslöfte

Hur bär man sig åt för att hålla sitt nyårslöfte? Nyheter24 har pratat med beteendevetaren Nina Jansdotter som ger 11 tips på hur du håller dig i skinnet resten av året, så att du kan hålla det du lovade på tolvslaget.


Nytt år och nya möjligheter. Men hur bär man sig åt för att hålla det? 

Det blev en minst sagt blåsig start på 2019. Under ett tolvslag till ett nytt år kan det hända att man slänger ur sig ett och annat. Nya år kan bli riktigt trögstartade med de mängder löften som lovas. Så, hur håller man egentligen ett nyårslöfte? Och varför är de så vanligt att just de löftena bryts? 

Nyheter24 har pratat med en beteendevetare som har svaret på alla dina frågor. Men som också kommer med en hel del tips så att ditt nyårslöfte inte blir en tråkig historia.

Tips 1: Det ska handla om dig

Gör det till ditt löfte. Ett nyårslöfte ska inte handla om någon annans vilja eller smak. Allt ska handla om vad du känner, tycker och vill uppnå.

Anledningen är så simpel som så att det är ju faktiskt ingen annan än du själv som ska uppnå målet. Vilket också innebär att det är du som ska göra jobbet. Även om det förhoppningsvis kommer att bidra till positiva förändringar så kan vägen dit vara riktigt tuff.

Tips 2: Delmål

Det kan vara väldigt bra att skapa delmål i sitt nyårslöfte. Dels för att det är enklare att uppnå, vilket ger dig självförtroende på vägen. Målet blir närmare, vilket gör det lättare för dig att se ljuset i tunneln. 

– Det är viktigt att man firar och uppmärksammar de mål och milstolpar man når på vägen. Att försöka hålla fokus på framgångar, säger beteendevetaren och personliga coachen Nina Jansdotter till Nyheter24.

Men det är också viktigt med tydligheten. Ditt löfte och mål ska vara solklart, inga frågetecken. Allt blir lättare med en tydlig handlingsplan, annars kan du tappa bort dig på vägen.

Tips 3: Max tre löften

Jansdotter menar att det bästa är att som mest ha tre nyårslöften. Du ska inte ha för många då det kan bli lite rörigt och kanske minns du knappt vad du lovat i slutändan?

För många löften kan göra det svårt för dig att hålla fokus. 

– Det kan vara bra att dela upp det i kategorier. Kanske ett jobblöfte, ett annat om relationer och något som handlar om hälsa, om man nu vill det, fortsätter Jansdotter till Nyheter24.

Tips 4: Fokusera på det positiva

Har du exempelvis inlett det nya året med ett godisförbud? Då finns ett toppentips på hur du bör tänka.

– Det är bättre att fokusera vad du får göra, än vad du inte får. Om du har godisförbud kan du istället tänka på hur mycket härlig och god frukt du får äta, fortsätter Jansdotter.

Tips 5: Råkat ta ett snedsteg? Ge inte upp

Råkar du ta ett snedsteg är det inte läge att ge upp. Ett nyårslöfte behöver inte vara "antingen klarar du allt eller så sumpar jag hela planen". Det handlar alltså inte om att allt ska klaffa från början och om det inte gör det är det läge att ge upp.

– Råkar man göra bort sig så får man helt enkelt ta nya tag. Varje dag är en ny dag till nya möjligheter att komma på rätt spår igen.

Det handlar alltså inte om att allt ska klaffa från början och om det inte gör det är det läge att ge upp. Tvärtom, kör på!

Tips 6: Analysera bakslag

Råkat ta ett snedsteg? Ja, om det är så att en bakslag kommer i vägen, låta det inte bli ditt fall. Vad var det som gjorde att det blev tokigt? Är det något du kan ändra för att inte samma sak ska hända igen? Kanske behöver du ändra en vana för att kunna bryta en annan helt?

Tips 7: Skriv ner dina framsteg

Att skriva ner dina tankar men också hur det går för dig gör att du samtidigt uppmärksammar din utveckling och framgång. Men kanske behöver du se dina svårigheter för att sedan kunna hitta lösningar på det? 

– Anteckningar kan göra att löftet blir det "på riktigt" också. Ta dig själv på allvar! Din framgång är för det mesta inte en slump, det är du som gör jobbet, säger Jansdotter till Nyheter24.

Tips 8: Säga eller inte säga?

Om du blir taggad av tanken att säga ditt löfte till folk, så är det bra att göra det. Det kan ge dig extra motivation att folk runt omkring dig är medvetna om ditt mål. Men om tanken av att någon i din omgivning skulle säga "du kommer inte klara det", så kan det vara bra att hålla löftet för dig själv.

Tips 9: Inte för hög målsättning

Kanske har du som nyårslöfte att gå upp tidigare på mornarna? Sätt då inte målet att gå upp klockan 06 varje dag. Varför? Det blir så mycket större risk att du ger upp och misslyckas om du då inte går upp 06 varje dag.

– Omformulera målen och försök vara nöjd med de. Strategi, planering, tid och resurser är viktigt att tänka på för att uppnå sina mål på bästa sätt. 

Tips 10: Ta hjälp

Var inte rädd för att ta hjälp. Man klarar inte av exakt allt själv. Känner du att du skulle kunna uppnå ditt mål med en annan persons hjälp? Dra dig inte för att be om råd då. Du har inte misslyckats med ditt nyårslöfte för att du mer om hjälp. Tvärtom, är det något som krävs för att du ska lyckas så är det en otroligt bra bit på vägen.

Tips 11: Visualisera ditt nya jag

Kanske ska du sluta röka? Försök hitta en visualisering av ditt nya jag som rökfri. 

– Tänk dig själv lite längre fram i tiden, som om du redan uppnått ditt mål. Kanske "Oj, vad mycket energi jag har över". Se dig själv som att du redan har fått alla goda vanor, säger Jansdotter.

Varför är det så lätt att misslyckas med just ett nyårslöfte?

Nina Jansdotter menar att det är vanligt att vi lovar saker som vi inte riktigt är medvetna om vad det faktiskt innebär. 

– Det är lätt i stundens hetta att man hasslar ur sig något bara för att. Kolla istället på vad du har för vanor nu och vad som är rimligt att ändra på, avslutar hon till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du något nyårslöfte?
Tack för din röst!