7 tecken som hjälper dig att känna igen en narcissist

- 20/01/2019, 21:50

Har du koll på vilka egenskaper som kännetecknar en narcissist? Nyheter24 har samlat sju tecken på hur du känner igen en.

Det är fler än du tror som har en narcissistisk läggning. Personer som alltid förklarar för andra hur saker fungerar och inte anser att regler inte gäller dem är ofta just narcissister. Men hur känner igen en narcissist? Nyheter24 har gjort en lista på sju tecken som hjälper dig ta reda på det. 

1. Deras känslor är viktigast

Att sakna känslan av empati är väldigt vanligt och tydligt utmärkande för narcissister. Vad andra människor behöver eller känner är irrelevant för en person som endast bryr sig om vad de själva behöver och vill ha. En narcissist är manipulativ och kan därmed låtsas uttrycka empati om personen i fråga vinner på det. 

2. De tror att de är avgudade 

En person som är av uppfattningen att alla i deras närhet tycker att hen är bäst är med all säkerhet narcissist. En narcissist tror ofta att de som inte håller dem högt bara är avundsjuka.

3. De trycker ned andra för att höja sig själva

En narcissist behöver bevisa för sig själv att hen är bäst, ofta genom att antyda att alla andra är mindre intelligenta, erfarna eller trevliga. 

Narcissist
En narcissist tycker alltid att hen har rätt och läxar gärna upp personer i sin omgivning. Bildkälla: Pixabay

4. Första intrycket av en narcissist är bra

Personligheten hos en narcissist är ofta charmig som går hem hos människor. Med tiden förändras den självsäkra och spännande personen då själviska tendenser uppenbarar sig allt efter som. 

5. De visar upp en bild av att de är överlägsna

Narcissister är väldigt måna om att visa upp en perfekt bild av sig själv. De vill framstå som rika, populära och viktiga. De är ofta materialistiska och strävar efter kändisskap, skriver tidningen Må Bra.

6. Regler gäller inte dem

En narcissist anser att regler endast är till för människor som inte är smarta nog att fatta egna beslut. Därför behöver inte narcissisten följa vanliga lagar och regler och kan ofta manipulera andra till att böja på reglerna runt hen.  

Narcissist
Att umgås mycket med en narcissist tär ofta på den psykiska hälsan. Bildkälla: Pixabay

7. De tror de vet allt om allt

En narcissist är av uppfattningen att hen vet bäst och är inte rädd för att berätta för en advokat eller lärare hur de ska sköta sitt jobb. De vill mer än gärna förklara för dig vad du tycker och tänker. 

Om du ser en eller flera av dessa tecken hos en person kan det bero på att hen är narcissist eller har narcissistiska drag. Sådana personer mår man bäst av att undvika. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du känner igen en psykopat. Läs mer om det här!

Känner du en narcissist?