Fredag 12 Aug
Stockholm

Experten: Fem tecken på att du dejtar en psykopat

tjej med pistol bakom ryggen, man i mörk skog
Känner du igen de fem tecken som visar på att den du dejtar är psykopat?. Foto: Pixabay

Är du osäker på personen du dejtar? Kanske är din intuition rätt? Om du inte vill dejta en psykopat finns det fem tecken att hålla lite extra utkik efter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För att vara en psykopat behöver man inte göra grejer som exempelvis att dricka blod till frukost. Nej det är fem mycket enklare och mer diskreta tecken än så.

Men du behöver inte undra längre, svaret finns! Här är fem tecken som enligt vetenskap säger om personen du dejtar är en psykopat, eller inte.

Hur vet du om du dejtar en psykopat? Bildkälla: Shutterstock

Känner du igen att din nya fling är en riktig fena på att uppmärksamma detaljer? Eller kanske är hen helt otrolig på att läsa människor? Om din dejt har lätt som en plätt för att engagera sig i olika samtal bör du spetsa öronen.

Calli Tzani Pepelasi, föreläsare i utredande psykologi vid University of Huddersfield, beskriver fem tecken steg för steg till Metro UK, som kan avslöjas på tu man hand under tiden ni träffas:

Oförskämd

Något som psykopater har svårt med är sin självkontroll, vilket kan orsaka att det kan vara lite pinsamt att vara i deras närhet.

– Deras brist på självkontroll kan också få partners i trubbel. Exempelvis kan en psykopat vara oförskämd mot sin partners kollegor eller skämma ut partnern rejält på en fest, fortsätter Pepelasi.

Konstant ljugande

En av psykopatens mest vanliga egenskaper är att ljuga jämt och ständigt. Det här betyder inte att det är något du märker av. Psykopaten kan vara riktigt duktig på att ljuga, och ifrågasätter du det får du antagligen ett charmigt bemötande tillbaka. Vilket leder till? Att du börjar tvivla på dina misstankar.

– Psykopater kommer sannolikt att upprepade gånger försöka lura sina partner. Och kommer att ljuga om någonting under olika omständigheter för att dölja sitt beteende och uppnå sina mål, oavsett vad de kan vara, säger Pepelasi till Metro UK.

Gaslighting – Psykisk misshandel

Gaslighting är en form av psykisk misshandel. Den är specifik på det viset att information förvrängs eller utelämnas helt, men också att partnern presenterar helt falsk information. Allt detta görs med avsikten att få offret (sin partner) att tvivla på sin egen uppfattning, sinneshälsa och minnen.

Och anledningen till att psykopater klarar denna slags manipulering så bra är för att de är riktigt vassa på att studera människors beteende och använder det sen för att kontrollera.

Raseriutbrott

Visst vi alla kan bli flyförbannade någon gång. Men om du är i en relation med en psykopat och kanske lyckas motstå manipulationen så kommer det inte bli en lycklig stund. Det kan bli så att du då får uppleva raseriutbrottet från helvetet.

– Utbrott fullt av frustration och ilska. Sen också självklart det slutgiltiga försöket lidande valpögon, för att få dig att bli ledsen för dem och ge sina önskemål, avslutar Pepelasi.

Har den du dejtat fått ett raseriutbrott när du inte gjort som hen velat? Bildkälla: Shutterstock

Kommer tillbaka

När du väl har tagit dig ur ett förhållande med en psykopat kan de lätt komma tillbaka, med löften och massa kärlek, som du inte förrän senare märker var helt betydelselöst.

De går även att jämföras med en parasit, de tar mer än vad de ger.

Fler tecken

Andra vanliga egenskaper för en psykopat kan vara: ständigt asocialt beteende, nedsatt empati, ånger, djärvhet, känslomässig elasticitet, elakhet, impulsivitet och ett extremt stort ego, skriver Metro UK.

Nu håller vi alla tummar för att din partner inte klaffar in på alla dessa tecken. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om en studie som visar på att din hjärna kan leva i flera timmar efter att du har dött. Det kan du läsa mer om här.

Dejtar du någon?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.