Fredag 21 Jan
Stockholm

Larmet: Om temperaturen höjs riskerar kaffet att utrotas

Chockad tjej, kaffe, kaffebönor
Populär kaffeböna kan bli utrotningshotad. Foto: Pixabay

​Bristen av kalla nätter och ökade temperaturer överlag gör att kvaliteten på vilda Arabicabuskar försämras avsevärt. Om du är en av alla kaffeälskare, så har du nog koll på att det är den stackars utrotningshotade busken som är grunden för din kära morgondryck.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att vi människor inte är rädda om jorden är ingen nyhet. Nyheter24 har tidigare skrivit om fem djurarter som snart kan vara totalt utrotade på grund av människan. Det kan du läsa mer om här. Men det är inte bara våra kära djur som hotas att dö ut. 

Försämrad kvalitet på kaffebönan

Även kvaliteten på vilda Arabicabuskar har försämrats på grund av de ökade temperaturerna och bristen på kallar nätter som buskarna behöver. Runt om i världen finns 124 kaffesorter, men det finns två överlägsna favoriter. Vilda Arabicabusken och Robustabusken har de mest populära kaffebönorna i hela världen.

– Kaffebuskens produktivitet har sjunkit rejält, säger Masumi Kondo till Bloomberg. 

Kondo är kaffebonde och har 120 hektar Arabicaväxter tillsammans med sin familj i Cristais Paulista, norr om Sao Paulo i Brasilien.

Han fortsätter:

– Förutom värmen så regnar det inte lika mycket som förut. För några år sedan avstod vi från att köpa nya områden och expandera, eftersom vi resonerade att klimatrisken för att odla kaffe här är för hög.

60 procent som riskerar att bli utrotade

Det är heller inte endast den populära Arabicaväxten som riskerar att bli utrotad. Av de 124 kaffesorterna så är det hela 60 procent som riskerar att bli utrotade.

De flesta av alla världens kaffebuskar växer bäst i kalla regioner med regnsäsonger men också torrare perioder. Den ökade värmen sänker kvaliteten på själva kaffet och kalla nätter kan påverka själva bönans kvalitet. 

– Förutom värmen så regnar det inte lika mycket som förut, fortsätter kaffebonden Masumi Kondo till Bloomberg.

Internationella naturvårdsunionens rödlistning

Snart kan Arabica vara en av de växter som hamnar under Internationella naturvårdsunionens rödlistning, och med det alltså klassas som hotad för första gången. Detta på grund av klimatförändringarna.

– Vi hoppas att den här nya forskningen leder till att hela kaffeproducentsektorn kan ställa om och bli hållbar, och att man vidtar nödvändiga åtgärder för att säkra buskarna, säger Eimear Nic Lughadha, dokor vid brittiska kungliga botaniska trädgården Kew, till BBC.

Om kaffebönan blir rödlistad kan det betyda att kaffepriset höjs och kaffebönder slipper gå med förlust som de gör nu, på grund av att priset på kaffe är så lågt i dagsläget.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur vanligt det är med bajsbakterier på din jobbkopp. Det kan du läsa mer om här.

Tycker du om kaffe?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela