Veckans brott avslöjar: Prostitutionen flyttar in på Tinder

- 24/01/2019, 16:13 -

I kvällens avsnitt av Veckans brott får vi reda på hur sexhandeln har letat sig in i dejtingappen Tinder. Redaktionen skapar ett fake-konto som fångar många mäns intresse: "Hur mycket vill du ha för en mysträff?"

I det senaste avsnittet av Veckans brott får tv-tittarna följa med djupt ner i den mörka sexhandeln. Först skedde det på gatan, sedan letade det sig in på internet och diverse sexsajter. Nu avslöjar programmet att Tinder har etablerats som en ny plattform för prostitution.

Redaktionen på Veckans brott skapade en profil på dejtingappen för att se vilka sexköpare de kan stöta på. De utgav sig för att vara en ung kvinna och skrev att de sökte ”en generös man” i sin profil. Några dagar senare fick de svar från män som erbjöd stora summor pengar i utbyte mot sexuella tjänster.

– Det mest oroväckande med det ni nu kan visa upp är att sexköparna har blivit mycket mer aggressiva och tar steget ut i en värld där människor dejtar på vanligt sätt, säger Simon Häggström, kriminalinspektör vid polisens människohandelsgrupp, Nationella operativa avdelningen i programmet.

"Du får 3 000"

Männen som kontaktar redaktionens fake-konto väljer att blotta sina avsikter redan i det första meddelandet. Bland annat skriver de: "Hur mycket?", "Vad kostar en mysträff?", "Du får 3 000". En man skickar till och med en bild på en stor hög pengar och skriver "Du får allt".

– Det är ju såhär köparna fungerar. De kan alltid locka med pengar, säger Simon Häggström.

Han fortsätter:

– Väldigt många har sagt till oss att de har signat upp på olika typer av dejtingsidor och har egentligen aldrig tänkt på att man ska ha sex och få betalt för det. Men det har blivit så.

Tinder kan bli en inkörsport till prostitution

Under programmet får vi även träffa Daniella Skönborg som tidigare har varit prostituerad. Hon menar på att de flesta kvinnorna i dag har blivit kontaktade av män som vill köpa sex via dejtingappar.

– Jag tror absolut att Tinder kan bli en inkörsport till prostitution.

Hon säger också att det kan vara svårt för många kvinnor som är ekonomiskt utsatta att säga nej till stora summor pengar.

Veckans brott
Redaktionen på Veckans brott utreder sexhandeln på Tinder. Bildkälla: SVT

Missa inte Veckans brott som sänds i kväll klockan 21:00 på SVT1!

Har du blivit erbjuden pengar för sex?