Hamburgare och DNA
Sex typer av cancer som ökar - Foto: Junge, Heiko/TT och Pixabay

Här är 6 typer av cancer som ökar

Flera typer av cancer har minskat i befolkningen, men samtidigt ökat i åldrarna 25-49 år. Forskare tror att fetma är främsta orsaken till ökningen.


Den 4 februari var det Väldscancerdagen. Antalet personer som insjuknar i livmodershalscancer har ökat de senaste åren i Sverige. Därför lyfter Cancerfonden vikten av att gå på cellprovskontroller som man blir kallad till, eftersom en tidig upptäckt kan rädda liv. 

År 2017 drabbades 61 000 personer i Sverige av någon form av elakartad cancer. Det är något mindre jämfört med året innan. Statistik från Socialsyrelsen visar att den vanligaste cancerformen för män är prostatacancer och för kvinnor är det bröstcancer. 

– Cancerdödligheten sjunker faktiskt något när man tittar på åldersjusterade siffror. Många av de cancerformer som ökar mycket har jämförelsevis hög överlevnad, till exempel hudcancer och sköldkörtelcancer. Ett undantag som står ut från mängden är lungcancer hos kvinnor som både ökar kraftigt och har mycket dålig överlevnad, säger David Pettersson, utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Fler yngre drabbas

Enligt TIME Magazine har antalet personer i USA som får cancer, samt människor som dör av cancer minskat den senaste tiden. En ny rapport från American Cancer Society and the National Cancer Institute visar en oroväckande utveckling bland ungdomar. Sex typer av cancer har minskat i befolkningen, men samtidigt blivit vanligare bland åldersgruppen 25 till 49 år. 

Dessa cancerformer är benmärgscancer, tarmcancer, livmodercancer, gallblåscancer, njurcancer och bukspottkörtelcancer. 

Njurcancer är den form som ökat mest bland unga amerikaner, med en ökning med 6,23 procent mellan 1995 och 2014. Forskare tror att det är fetma som är den största orsaken till ökningen.

Hälsosam livsstil minskar risken

Socialstyrelsen skriver att uppskattningsvis kommer minst var tredje person få en cancerdiagnos under livet. Men en hälsosammare livsstil kan minska risken att drabbas.

I Sverige beräknas övervikt och fetma bidra till över 2000 cancerfall per år. För att minska risken att drabbas av cancer rekommenderas fysiskt aktivitet i mint 150 minuter per vecka. Det motsvarar ungefär 30 minuters rask promenad eller cykling varje dag.

Nyheter24 har tidigare skrivit en artikel om friterad mat. Den kan du läsa här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som drabbats av cancer?
Tack för din röst!