Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskning visar: Barn med samkönade föräldrar är bättre i skolan

- 07/02/2019, 22:14 -

Ny forskning från Belgien visar att barn som uppfostras av samkönade föräldrar gör bättre ifrån sig i skolan än de som uppfostras av en mamma och pappa.

Barn som har samkönade föräldrar gör bättre ifrån sig i skolan, det visar en ny studie som sammanställts av forskare och ekonomer i Belgien. 

Resultaten visade att barnen i studien som hade samkönade föräldrar snittade högre betyg i grundskolan än barn med olikkönade föräldrar. De som hade samkönade föräldrar hade även en sju procents högre chans att klara av utbildning till gymnasienivå än barn som uppfostrades av en mamma och pappa, skriver Washington Post.

Mammor, barn.
Barn till samkönade föräldrar gör ofta bra ifrån sig i skolan. Foto: Shutterstock

Analyserat över en miljon barn

Bakom studien ligger beligiska nationalekonomer som granskat omfattande data på alla barn födda i Belgien från 1995 till 2005, från lågstadiet till gymnasiet. Man har granskat barnets studieprestation, barnets föräldrar, och hushållets inkomst. 

Sammanlagt undersöktes över en miljon barn, vilket gör studien en av de största i sitt slag.

Samkönade föräldrar ofta högutbildade 

Samkönade föräldrar.
Samkönade föräldrar har ofta hög socioekonomisk satus. Foto: Shutterstock

Det man kunde se i studieresultatet var att samkönade föräldrar ofta hade bättre ekonomi, högre ålder och högre utbildning än olikkönade par. De flesta samkönade paren hade också genomgått dyra fertilitetsbehandlingar vilket tyder på att de varit väldigt motiverade att faktiskt få barn. Och enligt forskarna är detta med stor sannolikhet några av anledningarna till att barnen gör bra ifrån sig i skolan. 

Tidigare studier har inte räknat med skilsmässa

I tidigare studier har man inte kunnat se någon större skillnad på barn med homo- respektive heterosexuella föräldrar, när det kommer till studieprestation och välmående. Ett fåtal studier har till och med visat negativa effekter på barn till samkönade föräldrar. 

Men till skillnad från de studierna har denna inkluderat skilsmässa som en faktor. Skilsmässa kan nämligen påverka ett barns studieprestation negativt. 

"Många barn blir del av en familj med samkönade föräldrar efter en skilsmässa. Det handlar då om att en person som haft ett heterosexuellt giftermål skiljer sig och sedan ingår i en samkönad relation. Skilsmässa kan ha en negativ inverkan på barnets skolgång" skriver forskarna i studien

Skilsmässa
Skilsmässa är en faktor som kan påverka barns skolgång negativt. Foto: Janerik Henriksson / TT

Men oavsett om föräldrarna är heterosexuella eller ingår i ett samkönat äktenskap, kan alltså skilsmässa ha en negativ inverkan på barnet. 

Som heterosexuell är det inte ofta man behöver "komma ut" för sin omgivning. Men för den som inte tillhör heternormen är det en process som många tvingas genomgå. 

Här kan du läsa om hur personer som William Spetz, Kajsa Bergqvist och Anton Hysén valde att komma ut, i Svenska kändisarna om att komma ut: "Alla visste innan mig".

Är din föräldrar olikkönade?